battleship-movie-review

AMERICA’S NAVY – A GLOBAL FORCE FOR GOOD!!

Netko trjezniji spojio je pojam Battleship igre s pojmom Battleshipa kao bojnog broda i dosjetio se kako bi zbilja mogli okrenuti Lincolna i Washingtona preko pulta i u grobu. Činjenica je, međutim, da ovaj zastrašujuće intelektualno inferioran film – naprosto spram standarda časti – u pozadini neočekivano nosi zanimljiv društveni aspekt. 

BATTLESHIP (2012)

Redatelj: Peter Berg
Scenarij: Jon Hoeber, Erich Hoeber
Glume: Taylor Kitsch, Liam Neeson, Alexander Skarsgård, Rihanna, Brooklyn Decker
R1Rg1Rg1

 

battleship-movie-reviewAMERICA’S NAVY – A GLOBAL FORCE FOR GOOD!!

Battleship je nova Hasbro (Transformers, G.I. Joe) investicija rođena tijekom okultne noći modernog terora. Razmjenjujući s braćom mistička iskustva u oblaku dima sasvim britko slatkasta mirisa, netko se otrovao idejom kako bi mogao napraviti film inspiriran igrom Potapanje brodova. Netko trjezniji spojio je pojam Battleship igre s pojmom Battleshipa kao bojnog broda i dosjetio se kako bi zbilja mogli okrenuti Lincolna i Washingtona preko pulta i u grobu. Činjenica je, međutim, da ovaj zastrašujuće intelektualno inferioran film – naprosto spram standarda časti – u pozadini neočekivano nosi zanimljiv društveni aspekt. 

2005. godine NASA u svemiru otkriva planet s uvjetima pogodnim za život i odašilje signal. Sedam godina kasnije, tijekom organiziranog vojnog natjecanja među svjetskim mornaricama, igre su iznenada prekinute dolaskom izvanzemaljske bojne jedinice. Konkurentne strane ujedinit će se u nastojanju uništenja napadača, a nespretni, neodgovorni protagonist Alex Hopper (Taylor Kitsch) doći će na komandno čelo i ondje pronaći put do vlastitog ozbiljenja i dostojnosti ruke kćeri njegova šefa, mrkoga strogog admirala Shanea (Liam Neeson). 

battleship_2Zaboravimo nakratko izvor inspiracije i povucimo na stranu činjenicu kako jedna tvornica igračaka svake godine ispljune poslovno uspješan blockbuster film i tako ležerno ostavlja pečat industrije preko pisma o umjetnosti, ono doista zanimljivo u ovom djetinjastom filmu nisu niti impresivni specijalni efekti niti logička imbecilnost sadržaja radnje, niti hrpa poznatih imena prilijepljenih po tuđoj naredbi, a niti solidan i napet glazbeni aranžman Stevea Jablonskog, već sveopća ironija produkcije ovog filma.

Svakih šest mjeseci SAD je preplavljen novom ponosno-srcedrapajuće-uznositom reklamom ala serije Pacific ili igre Call of Duty koja promovira američku mornaricu kao globalnu silu za dobrobit čovječanstva, s kontinuiranim rastom prijava kako Zapad zapada u grotlo krize. Otprilike u vrijeme kada se pojavio Battleship, s njim se pojavila i nova reklama američke mornarice koja u minutu i pol sumira radnju Battleshipa i povezuje film s američkom vojnom propagandom. To je ono kada se bistre umove zove da za spas domovine sutra brišu tuđe zemlje danas. Ako već to nije dovoljan pokazatelj usmjerene suradnje američke mornarice, Hasbra i produkcijske kuće, beskompromisno promoviranje mornarice tijekom filma svakako bi Vas barem trebalo potaknuti da povežete stablo jabuka i otpali plod. Uostalom, mornarica je usmjeravala samu produkciju, a i stvarni članovi mornarice sudjelovali su kao statisti. Stvar je u tome što se Battleship izvan matične zemlje ne bi trebao gledati kao priglupi akcijski SF za ubojstvo dva sata nakon dvanaest sati radnog vremena, već kao ridikulno prosta propaganda koja će u matičnoj zemlji poslužiti svrsi, a drugi će joj k tome financijski pomoći.

battleship-2012-universal-pictures-alexander-skarsgard-65916No, Battleship ima i svoj šjamalanski obrat! Dok se američko herojstvo u filmu slavi svim raspoložim sredstvima i tako potiče mlade američke nade na oblikovanje plana svjetske dominacije, uključujući i završnu podjelu medalja hrabrosti iako im se tamo negdje u svemiru grupira ostatak super-napredne izvanzemaljske velesile (da, zaboravili su nekako na to), scenarij ih suptilno subverzira na sasvim suprotno: pokazuje ljude kao totalne idiote, a naročito vojsku. U filmu su, prilično lukavim načinom, ljudi prikazani kao paničari, agresori i seljačine. Pomnijom analizom filma moguće je uočiti kako su izvanzemaljci obrisani s lica Zemlje bez ijednog opravdanog razloga i to upravo na način na koji bi ih u stvarnosti krenuli čistiti, bilo iz pozicije stavova s kojima oblikuju svaku predrasudu o bilo čemu van svojih granica, bilo iz pozicije metoda kojima se služe u postignuću ciljeva. Dok im se tako istovremeno plješće i zahvaljuje na uništenju još jednog života, oni uništeni prikazani su kao pozitivci. Štoviše, oslobođeni svake odgovornosti za djela. 

Ako su scenaristi Erich i Jon Hoeber ili redatelj Peter Berg to namijenili kao pljusku mornarici, možemo reći da su izveli jedan od boljih scenarističkih manevara posljednje vrijeme i Battleship odjednom u kontekstu naše kulture ima novu zanimljivu stranu zbog koje bi ga zapravo i vrijedilo pogledati kada jednom dođe na DVD,  barem kako bi se utvrdilo da film zaista nije ništa više od grozomornog smeća. Stoga, preskočiti – osim u dva slučaja: prvom, gdje vas zanima ova pripovijetka o američkoj propagandi, te drugom, gdje ste radili dvanaest sati na dan, a želite pogledati nešto za što nije potrebna ni trunka mentalne snage. B4 – Pogođen – Potopljen.