Hotarubi_no_Mori_e3Talentirani Takahiro Omori (Baccano, Natsume’s Book of Friends, Hell Girl) pred kraj 2011. godine izlazi s Hotarubi no Mori e, četrdeset i pet minuta dugim filmom snimljenim prema istoimenoj mangi Yuki Midorikawe. Neatraktivan u svojoj jednostavnoj temi, ovaj maleni biser bila bi šteta propustiti.

Hotarubi_no_Mori_e2Talentirani Takahiro Omori (Baccano, Natsume’s Book of Friends, Hell Girl) pred kraj 2011. godine izlazi s Hotarubi no Mori e, četrdeset i pet minuta dugim filmom snimljenim prema istoimenoj mangi Yuki Midorikawe. Neatraktivan u svojoj jednostavnoj temi, ovaj maleni biser bila bi šteta propustiti.

Tijekom ljetnih praznika, djevojčica Hotaru svakog ljeta posjećuje u planinama svog djeda i ondje provodi većinu ljeta. Zaigrana, jedne se godine zagubi u šumi te ondje susretne misteriozno biće, duha imenom Gin, koji joj pomogne pronaći put. Hotaru i Gin se sprijatelje, a djevojčica obeća kako će mu se svakog ljeta vraćati, zainteresirana za njegovu neobičnu prirodu, svijet koji još nije susrela te uvjet koji ih razdvaja.

Hotarubi_no_Mori_eSladak i opuštajući, Hotarubi no Mori e je poput fino napisane kratke priče. Dobra, jednostavna ideja dopušta slobodu razvoja, a pritom ne opterećuje niti autore produkcijskim zahtjevima niti gledatelja ulaganjem truda. Kvalitetno režiran i vremenski odmjeren on je priča o odrastanju zaokrenuta romantičnim zapletom. Odiše beskrajnom mirnoćom atmosfere djelujući kao da može razbiti sve brige na svijetu. Bez obzira na to kako se osjećate, upalite li ovaj kratki film, probudit će u vama nostalgiju za djetinjstvom i rasplinuti svakodnevnicu u času.

Fokus priče pada isključivo na Gin i Hotaru, a njihovi se karakteri i odnosi razvijaju suptilnošću koja im daje prirodnost veze kružeće oko uvjeta zbog kojeg su u filmu razdvojeni. Taj bitno interesantan element radnje utječe na njihovo shvaćanje drugog, ali i pruža filmu temelje za inteligentan razvoj likova. Iako ćete brzo shvatiti kako će film završiti, vjerojatno ćete nastaviti gledati u nadi za drugačijim ishodom istovremeno ne osjećajući da filmu išta nedostaje.

Hotarubi_no_Mori_e3Jedini bitno loš moment filma je, neobično, njegova duljina, odnosno nagli kraj s kojim film nije postigao svoj potencijalni maksimum. Film je mogao biti komotno pretvoren u 60-80 minutni dugometražni naslov i snažnije probuditi pitanja iz perspektive oba lika, a bio bi samo neizmjerno bolji i topliji nudeći nam i čvrsto zaokruženu lekciju. Možda je autorima bio cilj ostaviti nas neispunjenima, ali u tom osjećaju primijetit će se i šturost dovršenja radnje. Kako bilo, odlučite li se na kratku pauzu od života, pokušajte s Hotarubi no Mori e.