lilycat01-100Lily C.A.T je znanstveno-fantastični svemirski horor iz 1987. godine redatelja Hisayukija Toriume, odnosno u američkoj verziji producenta i pionira distribucije japanske animacije Carla Maceka. Oba redatelja radila su u suradnji s utjecajnim Yoshitakom Amanom kao dizajnerom i ilustratorom likova i kreatura, a Hiroyuki Hoshiyama napisao je scenarij prema Toriumovoj priči.

 

lilycat01LILY C.A.T. (1987)
Redatelj: Hisayuki Toriumi
Scenarij: Hiroyuki Hoshiyama
Glasove posuđuju: Osamu Saka/Mike Reynolds, Arihiro Hase/Bob Bergen, Chikao Ōtsuka/Greg Snegoff, Masako Katsuki/Julie Maddalena

Lily C.A.T je znanstveno-fantastični svemirski horor iz 1987. godine redatelja Hisayukija Toriume, odnosno u američkoj verziji producenta i pionira distribucije japanske animacije Carla Maceka. Oba redatelja radila su u suradnji s utjecajnim Yoshitakom Amanom kao dizajnerom i ilustratorom likova i kreatura, a Hiroyuki Hoshiyama napisao je scenarij prema Toriumovoj priči.

Radnja filma smještena je u 23. stoljeće s glavnom premisom o tvrtkama svemirskog istraživanja koje koriste druge planete za ekstrakciju materijala. Sincam istražuje nov planet i poslana je posada od trinaest članova istraživača za ispitanje planeta. Tijekom putovanja posada je u hibernaciji, ali brod nailazi na svemirski otpadak i automatski prikuplja uzorak. Prikupljeni uzorak je, međutim, ekstraterestrijalno biće koje se integrira u brod. Posada će ući u sukob s bićem, ali i neće imati problem samo s njim, već i sa samom posadom kad se ispostavi da su među njima uljezi, te da netko upravlja glavnim računalom broda.

Vidljivo prema radnji, ovaj je naslov navjerojatnije nastao pod iznimnim utjecajem američkog filma Alien iz 1979. redatelja Ridley Scotta. Osim same radnje, neki specifični elementi poput mačke, broja putnika ili ideje glavnog računala upućuju na to. Valjalo bi ipak pretpostaviti da se nije radilo o pukoj kopiji već novoj interpretaciji ideje, nešto slično poput Animatrixa

lilycat2Koncept jednosmjernog misterioznog ubijanja posade zadržava štih Aliena i kao takav bi bio isprazan, ali su se autori potrudili unijeti svježeg daha i dovitljivosti u tumačenju zbivanja. Za razliku od Aliena s kojim se brzo upoznamo, ovdje to biće koje ih ubija dugo ostaje misterij. Unoseći sporedne radnje i dodatne komplikacije maskira se naizgled jednostavnost poante filma, pa u konačnici Lily C.A.T nudi istovremeno i tenziju i zadovoljstvo solidnog obrazloženja uz nekoliko vividnih horor scena. Između ostalog, spomenuto ekstraterestrijalno biće posjeduje nešto više dubine i načelno je, jednom otkriveno, podosta zanimljivo. 

Slično, Amano i scenaristi u ovom ranom radu nude mnoštvo karakterizacija najrazličitijih osoba o kojima, za razliku od Aliena, većinu toga naučimo kroz film. U neku ruku imamo i pregled danas prepoznatljivih stereotipa. Svaki od likova motiviran je svojom prošlošću, a nekoliko njih igra važniju ulogu u raspletu odnosa. Film daje dovoljno vremena da se likove upozna, a zbog ponešto netipičnog procesa dokidanja njihovih života ostavlja prostora za spekuliranje o ishodu misterija koji vlada na brodu. Moguće je predvidjeti, ali ne sasvim.

Priča ipak ima svojih problema. Kada se sagleda u potpunosti, u samom kraju filma, vrlo kratkom vremenu, dogodi se velik broj promjena i ponudi se mnoštvo informacija gdje kakvih 5 minuta diktira ono što je, realno gledano, trebalo biti dodatnih 20 minuta filma. Autori su vukli utjecaj hollywoodskog „flicka“, ali su u konačnici dali naslovu i specifičnu slojevitost zbog koje se onda osjeća potreba za boljom razradom. To je njegov prvi problem. Film je sam po sebi vrlo solidan, ali sam kraj u svojoj rapidnosti i karakternoj banalnosti – umjesto da podigne opći dojam – on ga naruši. Drugi veliki problem su sporedne radnje, osobne priče likova koje se u zadanoj mjeri pojavljuju kroz film. Od onih razrađenih, neke su na mjestu dok su druge, one ključne, naivno priglupe. Nagrizaju i oštećuju atmosferu filma i općenito napeto stanje među likovima unutar njega.

lilycat9Spominjući atmosferu, valja reći da je dobro prenesena. Prikazom ispraznosti tamnog prostranstva i nelagodnog muka velikog svemirskog broda na kojem se nalazi apstraktna prijetnja kreatori drže tenziju na razini, ali film ne bi ni približno privukao da nije do tematski iznimno dobre, smjesta pamtljive glazbe Akire Inoue. Japanski autori su uvijek bili iznimno moćni u dočaravanju atmosfere, a stariji naslovi, poput ovog, Magnetic Rose ili They were Eleven dominiraju dočaravanjem tema svemira. Animacija je za ono vrijeme, a film je izašao dvije godine prije jednog od najvećih klasika – Akire, jako dobra, makar likovi naginju zapadnoj mješavini japanskog stila crtanja.

Carl Macek je kontroverzan kao doprinosioc animeu. Iako je pomogao gurnuti ga u ostatak svijeta, sav je „njegov“ anime bio masakrirana verzija originala. Macek je najpoznatiji po Robotechu, koji također spada u kategoriju simplificiranih, amerikaniziranih masakara. Ovi podaci imaju veze s time što je najšira distribucija Lily C.A.T verzija u trajanju od 67 minuta i na nju ćete najvjerojatnije i naići. Njegovo pravo trajanje iznosi preko 90 minuta, materijal koji je najvjerojatnije uključivao dodatna razjašnjavanja i kompletne scene svih umorstava koje su vjerojatno za Macekovo cenzorstvo i koncepciju naslova bile suvišne. Nažalost, možemo samo prepostaviti da je Lily C.A.T puno bolji film no što smo ga imali priliku gledati, ali s druge strane postoji mogućnost da bi te dodatne scene razorile misterij vezan za biće.

Unatoč očitim utjecajima, odnosno spremnosti gledatelja na događanja, ovaj naslov svejedno može zaintrigirati, na čas i zaplašiti ili iznenaditi neobičnim, donekle i grotesknim scenama. Činjenica je da elementi horora u Lily C.A.T.-u bolje dolaze do izražaja što je gledatelj mlađi ili neiskusniji, ali je sveukupno opipljiv za sve skupine zbog njegove atmosfere. Za starije je gledatelje, upoznate s naslovom, film postao klasik kao horor i kao jedan od probijajućih japanskih naslova. Pogledati.