ninjascroll1Ninja Scroll (Jûbê ninpûchô) je akcijski anime iz 1993. godine satkan od elemenata povijesnog, trilera, fantasy, horror i martial arts žanra s rejtingom 18+. Saznajte više u recenziji.

NINJA SCROLL (1993)

Redatelj: Yoshiaki Kawajiri
Scenarij: Yoshiaki Kawajiri
Glasove posuđuju: Kōichi Yamadera, Emi Shinohara, Daisuke Gōri

ninjascroll1Ninja Scroll (Jûbê ninpûchô) je akcijski anime iz 1993. godine satkan od elemenata povijesnog, trilera, fantasy, horror i martial arts žanra s rejtingom 18+. Scenarij je napisao i film režirao poznati Yoshiaki Kawajiri (Wicked City, Vampire Hunter D: Bloodlust, Animatrix…) u suradnji s utjecajnim dizajnerom likova Yutarom Minowom. Djelomično kao hommage poznatim Ninpōchō novelama Futaro Yamade, Ninja Scroll je Kawajirijev najbolji uradak.

U doba feudalnog Japana lokalno selo pohara pošast nalik kugi. Klan Mochizuki Koga ninja poslan je u izvidnicu, gdje ih beskrupulozno ubija demonski ratnik Tessai, ostavljajući na životu djevojku Kagero. Tijekom pokušaja seksualnog iskorištavanja, susreću se s Jubeijem Kibagamijem, lutalicom-ratnikom koji pomaže Kagero pobjeći od Tessaija. Od tog trenutka nadalje, njihove se misteriozne sudbine isprepliću i zadiru duboko u sudbine mnoštva drugih likova koji svoje političke igre, neriješene sukobe iz prošlosti i obmanjujuće planove za budućnost neće samo tako prepustiti slučajnosti.

ninjascroll3Za razliku od sličnog Kawajirijeva filma Bloodlust, priča koju Ninja Scroll (američkog prijevoda ni sa čime u filmu povezanog) postepeno otkriva znatno je zamršenija. Paralelno stvarajući sve jače osobne motive likovima, gura ih se u pozadinsku političku priču čiji korijeni rastu iz njihovih prošlosti, a interesi naširoko lome ono poznato svim likovima, sve do trenutka kada započinje osvetnička odmazda i intrigom nabijen rasplet koji dovodi do klimaktičkog kraja. Radnja se zbiva u kratko vrijeme i pršti događajima, no opet je, zahvaljujući finom redateljskom osjećaju, postignut utisak zajedničkog putovanja, efekt koji proizlazi iz čvrstih, dobro osmišljenih priča širih proporcija. Kvalitetna animacija i sirovi stil koji se kreće prema realističkom, «adult» prikazu, a opet zadržava japanimacijski osjećaj za egzotiku i detalj, pomaže uozbiljenju priče i uopće settinga, usputno eliminirajući trag trasha kojem Kawajiri nije sasvim nesklon, pa se čak i erotske scene ne čine nepotrebnima već tek dijelom radnje, stilskim detaljem ili zapravo relevantnom točkom.

Ninja Scroll ne iskazuje kvalitetu samo dobro ukomponiranom pričom, već uspješnim integriranjem hack&slash, gore, sex i ninja elemenata u već sam izmiješan žanr, čineći tako film u potpunosti originalnim i neintuitivno efikasno upečatljivim. Specifičnom vizualnom različitošću i pažljivo određenom ulogom u radnji, većina likova obdarena je u kontekstu priče paranormalnim i mističnim, nadljudskim sposobnostima koje same po sebi obogaćuju borbene sukobe, ali nisu tek dio lika, već su i dijelovi priče. Iz tog elementa izviru aspekti horrora i okultizma koji čahure žanr Ninja Scrolla, pletu njegovu priču, a likovima daju osebujnost. Borbe su zanimljive i osvježavajuće, dok s druge strane pak mogu šokirati, zainteresirati ili nasmijati krvavim rješenjima i čistom brutalnošću slobodnog stila. Zanimljivo je to što, uz sva zbivanja i akcijske elemente, film odiše misterioznošću, uvijek primjereno obogaćen glazbom Kaorua Wade. Manje kompetentan autor od ovakvog bi spleta napravio živi užas, ali Kawajiri pronalazi uspješan ekvilibrij mnoštva ideja.

ninjascroll4Režija se karakteristično oslanja na intrigantnost glavnih i sporednih likova podjednako. Što je lik sporednija uloga, to je vizualno intrigantniji, a što je važniji, to je zanimljivije razrađene psihe. Minowa je uvijek posvećen samo radu na likovima i u svakom se njegovom radu s Kawajirijem ocrtava sposobnost pomalo paradoksalnog izražavanja realizma i distinktivnosti od istog. Ninja Scroll je prepun pamtljivih i inspirativnih lica, a zanimljiv je i pristup ljubavnom odnosu koji se razvije između Jubeija i Kagero, koliko očigledan, toliko neobičan, te unatoč akcijskom žanru, zbog neobičnosti i psihičke krhkosti likova, prirodan. Iako su američki glasovi za likove Ninja Scrolla vrlo dobri, u relevantnim scenama ipak im manjka dramske unesenosti kakva je prisutna u japanskoj verziji, stoga je preporučljivo gledati na japanskom.

Kao zaključak, Ninja Scroll je izvrsna akcijska mješavina svega po malo u idealnim omjerima, «drugačiji» anime klasik koji se iz kakvog svojeg «ninja» žanra uzdiže, zapravo, utemeljuje, budući da mnoštvo serijala, mangi i popularnih naslova koji su danas obožavani sadrži različite elemente koje je Ninja Scroll ujedinio i uozbiljio u 100 minuta.