gits01Ghost in the Shell (Kōkaku Kidōtai) je nagrađivani sci-fi triler anime naslov iz 1995. godine, adaptacija poznatog manga serijala Masamune Shirowa.

GHOST IN THE SHELL (1995)

Redatelj: Mamoru Oshii
Scenarij: Kazunori Itō, Masamune Shirow (manga)
Glasove posuđuju: Atsuko Tanaka, Akio Ōtsuka, Iemasa Kayumi
G1G1Gg1

 

gits01

Ghost in the Shell (Kōkaku Kidōtai) je nagrađivani sci-fi triler anime naslov iz 1995. godine, adaptacija poznatog manga serijala Masamune Shirowa.  Režirao ga je Mamoru Oshii u produkciji kuće Productions I.G, prema scenariju Kazunori Itōa, a važan dio tima činili su Kenji Kawai zadužen za glazbu i Randy Thorn zadužen za dizajn zvuka.

Svijet Ghost in the Shella cyberpunk je verzija Zemlje u bliskoj budućnosti, u vrijeme iznimne razvijene kibernetike. Radnja je okrenuta na političke igre, a u sredini se nalaze policijski i nadzorni internacionalni odjeli koji operiraju u pozadini društva. Fokus pada na slučaj Odjela 9, organizacije posvećene borbi protiv tehno-kriminala, i posljednji njihov slučaj koji poprima nepoželjne razmjere. Sastavljen od bioničkog kiborga Motoko Kusanagi, kibernetski nadograđenog operativca Batoua i „običnog” Toguse koji je prebačen iz policijskih redova, tim lovi nepoznatog hakera koji se širi mrežom. U pokušaju da ga proceduralno uhvate, priča dobiva zaokret i postaje osobne prirode na više razina, sve dok u konačnici ne dolazi do općeg obrata, u kojem, sasvim nasuprot klasičnom pristupu priči, izniče novi motiv i neočekivani lik postaje glavnom poantom filma.

gits02Ghost in the Shell je vizualno očaravajuće djelo koje pripada animacijskom vrhu japanskih radova, ali se u tome razlikuje od mnoštva zbog sklonosti ka artističkim izletima. U pozadini radnje crtež i scene posvećene animacijskom prijenosu atmosfere prepričavaju svoju priču i ne služe tek vizualnoj prezentaciji, iako je fascinacija detaljima sveprisutna kroz film, mari li tko da je primjećuje. Oshii je bio jedan od prvih redatelja koji u animaciji koristi cell tehnologiju. Upotreba u filmu je opskurna, ali idealno liježe u ostatak animacije i atmosferu dočaravanja, čisto historijski čineći jednu prijelomnu točku u razvoju filma. U Ghost in the Shellu utjelovljena je i svojevrsna sirovost hladnog pojasa svijesti o kibernetici, prijenos nevažnosti tabu-točaka ljudskosti preko frigidne golotinje i sporednog nasilja koji često kruži u utiscima o Ghost in the Shell anime naslovu, ali je u potpunosti sporedna pojava i odsutnost onog erotskog u golotinji i prosto životinjskog, dapače strastvenog u nasilju je sasvim opipljiva. Animatori također izvrsno prenose neljudskost kiborga u ljudskome i općenito osjećaj bezdušnosti ili bestjelesnosti likova, ovisno o njihovoj prirodi egzistencije.

Sporedni elementi filma kroz radnju tek bacaju fokus na propitkivanja Shirowa kao kreatora mange i Oshiija kao redatelja filma, etički i ontološki pogledi kroz pojednostavljeno filozofiranje o tome što život jest kao takav i kakav život bude bio kao život čovjeka budućnosti. Jedna od takvih manifestacija je i Batou koji kao lik izravno prenosi stajališta samog redatelja, mada izvorno nema veze s redateljem. Radnja je triler potkovan filozofijskim nazorom, za razliku od nastavka Ghost in the Shell: Innocence koji je čisto filozofijski spekulativno umjetničko izražavanje, ali je u filmu čitavo vrijeme prisutna akcija koja ne dopušta naslovu da postane težak. Zbog dobrog tempa i varljivosti scena pristupačan je široj publici, ali opet nije za svakoga, budući da, što zbog tematike, a što zbog pomalo naprasitog ubacivanja gledatelja usred svakodnevnog života jedne sekcije, nije odmah lako dohvatiti ga. Zapravo, postoje velike šanse da će koješta biti propušteno pri prvom gledanju.

gits03U filmu nije dano puno prostora razvoju odnosa likova, pogotovo iz razloga što serijal izbjegava sapunice Nikita i Alias, ali je posvećeno vremena izražavanju njihovih stajališta, što rezultira misaonim dijalozima kroz koje se indirektno oblikuju karakteri. Opasnost od nemogućnosti vezanja za likove je aktivno prisutna, no zauzvrat će se prema istom principu zainteresirani gledatelji vezati za ono što sami likovi izgovaraju, ako već ne prema čistom vizualnom izgledu iz kojih diše i njihov karakter. Dijalog je podosta tehničke prirode i u tipičnom anime stilu očekuje od gledatelja, umjesto da mu se govori i objašnjava, da povezuje činjenice i nazive i spekulira, dok su monolozi filozofijski orijentirani.

Veliku ulogu u pozitivnom utisku filma odigrala je glazba Kenjija Kawaija koja je, poput samog filma, nagrađivana i postala s vremenom široko influentna. Kenji Kawai nije htio tek napraviti glazbu za film, već je težio tome da joj podari smisao, pa je kroz glavnu, svjetski poznatu temu nastojao ispričati povezanost likova. Neobična kompozicija dolazi od miješanja bugarskih i japanskih nota, te bugarskog narodnog pjevanja s japanskim zborom, a isti princip primjenjuje kasnije u nastavku. Glazba za film je nježna te isključuje agresivni aranžman tijekom akcijskih scena, zamjenjujući je ili odsutnošću glazbe ili umirujuće poticajnim notama. Za izvrsnu zvučnu podlogu zaslužan je nagrađivani Randy Thorn.

Ghost in the Shell je influentan anime naslov prominentnih autora, naslov koji na svojevrstan način pripada filmskoj lektiri i koji je iznimno utjecao na mnoge buduće anime, filmske, strip i književne radove, stvarajući iza sebe velike naslove poput Matrixa, a opet s otjecanjem vremena zadržava izvorni kvalitet, stoga je uvijek preporučljiv za gledanje.