marsonikonPo službenoj objavi, najavljen je program druge brodske SF konvencije Marsonikon koja se održava 1. lipnja u Slavonskom Brodu. 

marsonikon

Po službenoj objavi, najavljen je program druge brodske SF konvencije Marsonikon koja se održava 1. lipnja u Slavonskom Brodu.

Kao glavna tema ističu se ‘Drugi svjetovi’, a među počasnim gostima posebno vrijedi istaknuti najvećeg SF pisca i promotora žanra u regiji, legendarnog Zorana Živkovića – jedinog dobitnika ‘World Fantasy Award’ van engleskog govornog područja.

Regionalni trio gostiju – Živković, Mikuličić i Jašarević

Regionalna SF konvencija održava se u povijesnoj Tvrđavi Brod, obrambenom zdanju Eugena Savojskog od Otomanskog Carstva. Kao počasni gosti pozvani su već navedeni kultni pisac Živković – profesor kreativnog pisanja na Beogradskom univerzitetu, kao i Damir Mikuličić – SF pisac, urednik i vlasnik izdavačke kuće Izvori, jedan od osnivača društva SFERA i pokretač najstarijeg hrvatskog časopisa za znanstvenu fantastiku ‘Sirius’, te Adnadin Jašarević – bosanskohercegovački pisac, urednik nekoliko zbirki SF priča i pisac nagrađivanih romana.

Izuzev predavanja ovog regionalnog trojca, ljubitelji SF-a i Fantasyja moći će kupiti i najnovije izdanje zbirke kratkih priča ‘Marsonic 3’ uz dodjelu nagrade za naslovnicu, kao i brojna izdanja izdavačkih kuća poput Algoritma, Izvora, Zagrebačke naklade, Siriusa B i djela Zorana Živkovića.

Bogat program i zabava

Od ostalih događanja vrijedi izdvojiti cjelodnevnu projekciju filmova i uspješnog serijala ‘Sakupljač’ kojeg će SF ljubitelji moći premijerno pogledati u Slavonskom Brodu. Tu su i predavanja poput ‘Montauk i Philadelphia – Put u nove svjetove’ brodskog novinara i autora Ratka Martinovića, ‘Priče G.R.R. Martina’ Leona Maglića, ‘O Drakeovoj jednadžbi i mogućnostima života u svemiru’ Petra Bašića i dr.

Pannonia Minor predstavit će Warhammer eksponate, a gledatelji će moći uživati i u ilustracijama i Space Artu izložbe ‘Drugi svjetovi’. Gradska knjižnica će predstaviti svoje SF i Fantasy knjige, posjetitelji će zalaskom Sunca moći promatrati zvijezde tijekom teleskopiranja, a svi zainteresirani moći će kupiti majice Marsonikon, kao i pregledati ranije izdane zbirke kratkih priča i porazgovarati s autorima. Druženje će vjerojatno potrajati do kasno u noć i organizatori se nadaju dolasku posjetitelja iz cijele Hrvatske, s obzirom na slobodan ulaz, hranu i piće, te tradicionalan slavonski doček.

Više o samom sadržaju i programu pročitajte na službenoj stranici www.marsonikon.com.

 

SLUŽBENI PROGRAM:

11:00 (CYGNUS) >> Otvaranje Marsonikona

16:45 (CYGNUS) >> Promocija Marsonica 3 – Nagrada za naslovnicu

21:00 (DVORI KAOSA) >> Večera za izlagače i goste

PREDAVANJA (CYGNUS):

11:30 >> Hrvoje Gažo – Filmski nastavci u SF-u

12:30 >> Marina Gojković – Zvijezde i njihovi svjetovi

13:30 >> Jugoslav Gojković – Psihologija svemirskih letova

14:45 >> Petar Bašić – O Drakeovoj jednadžbi i mogućnostima života u svemiru

15:45 >> Leon Maglić – Priče G.R.R Martina

………………………………

17:15 >> Ratko Martinović – Montauk i Philadelphia – Put u nove svjetove

18:15 >> Adnadin Jašarević – BIH fantastična književnost u bespuću socrealizma

19:15 >> Zoran Živković & Damir Mikuličić – Sjećam se: YU SF 1975-1990

PREZENTACIJE (KAILUA):

Panonnia Minor >> Warhammer + Izložba

Algoritam >> Multimedia Bookshop

Sirius B >> Predstavljanje Sirius B magazina

Izvori >> Bookshop

Zagrebačka naklada >> Bookshop

Izložba ‘Drugi svjetovi’ >> Ilustracije, Space Art

Gradska knjižnica SB >> Promocija SF literature

Zbirke Marsonikon 1 & 2 >> Pregled zbirki i razgovor s autorima

Teleskopiranje >> Promatranje noćnog neba s teleskopom