RiKon, konvencija znanstvene fantastike koja se održava u Rijeci, do sada je u povijesti mnogo puta mijenjala lokaciju, a ovog puta se smjestila u prostorima Astronomskog centra Rijeka (ACR) što je za jednu manju konvenciju bio pun pogodak.

RiKon, konvencija znanstvene fantastike koja se održava u Rijeci, do sada je u povijesti mnogo puta mijenjala lokaciju, a ovog puta se smjestila u prostorima Astronomskog centra Rijeka (ACR) što je za jednu manju konvenciju bio pun pogodak.

Prostor je bez problema smjestio 250 ljudi koliko je bilo prisutno prvog dana, a osim toga svi su mogli uživati u prekrasnom noćnom pogledu na grad. No nismo samo radi toga došli, sadržaja je bilo sasvim dovoljno, glavnim hodnikom odjekivali su smjehovi posjetitelja uzrokovani održavanjem dvaju kvizova – Battlestar Galactica i Ultimate Trivia gdje su hrabri sudionici mogli pokazati svoje (ne)znanje. Manji problem je bila buka iz predvorja koja se mogla čuti u predavaoni, ali predavače to nije previše smetalo. Treba napomenuti da je u sklopu konvencije održan i program planetarija ACR-a. Program je trajao do 23 sata, a onda je uslijedilo nešto neuobičajeno za konvencije, premještanje na drugu lokaciju. Autobus na kat “pobrao” je sve preostale posjetitelje do kluba Discordia, a samu desetminutnu vožnju autobusom mogli bismo opisati kao najsvjetliju točku konvencije budući da se oduševljenje moglo osjetiti u zraku. Discordia je manji noćni klub uređen u afričkom stilu gdje se zabava nastavila do ranih jutarnjih sati. Problem tog prostora bila je njegova veličina, no to nije smetalo prisutnima. Neki su zaplesali, neki su zaigrali intergalaktički poker ili munchkin, dok su neki samo odmarali nakon dugog, no zabavnog dana.

Ovo nudimo od predavanja:

Književni čušpajz s početkom u 21 sat ponudio je koktel hrvatskih SF i fantasy autora i promociju već izašlih i nadolazećih izdanja. Tako je Irena Rašeta predstavila svoju zbirku priča “Kabron” koja bi trebala uskoro biti objavljena u nakladi društva SFera. Zbirka je dobila ime po istoimenoj priči koja je unutra uvrštena, a ukupno broji 16 priča u 4 kategorije, od kojih samo 3 do sada nisu objavljene, dok su neke prešle probrazbu od originala. Irena Rašeta je predstavila i fantasy roman za mlade, kolegice Ivane D. Horvatinčić “Pegazari” koji će izaći u nakladi Knjige u Centru.
Urednica fanzina “Eridan” udruge 3. zmaj, ujedno i organizatorica RiKona, predstavila je novi, 8. broj, Eridana koji izlazi sad već 4. godinu i u kojem nas ove godine očekuje manje članaka i recenzija, no više priča mladih autora. Urednica je izrazila svoje zadovoljstvo Eridanom, te istaknula da joj rad na njemu uopće nije bio napor, već zadovoljstvo.

Istarska autorica Jadranka Bukovica predstavila je svoj sedmi SF roman za mlade “Nepoznati u svemiru”, u nakladi Nova knjiga Rast. Bukovica se nada da će ovim romanom privući mlađu populaciju koja nije upoznata sa SF-om, a dodala je da su joj glavni kritičari u pisanju romana bila njena vlastita djeca.
Mirko Grdinić predstavio je zbirku priča “Tragovima bosanskog kraljevstva”, zbirku koju je izdao Muzej grada Zenice u kojem se održava konvencija Zekon. Između 13 pisaca, 3 autora su iz Hrvatske, među kojima i Grdinić s pričom koju je opisao kao “pseudo-povijesnu”. Prilikom predstavljanja pozvao je sve zainteresirane da sudjeluju u natječaju koji se otvara za zbirku priča 2010. godine, pod temom i nazivom “Batonov ustanak”.
Davor Šišović predstavio je 2 nove zbirke s Istrakona, zajedničke tematike (dinosauri): “Treća stvarnost” i “Priča o dinosaurima”. Također je predstavio roman “Strašni” autora Rade Jarka koji je u kolovozu izašao u nakladi Zoro, biblioteka WARP.

Izuzetno zanimljivo predavanje održalo se u 22 sata, pod nazivom “Svjetski mitovi”. Engleska predavačica Sarah Czerny bila je vrlo simpatična sa svojim hrvatskim u kojem je nespretno miješala gramatiku s engleskim naglaskom, no ipak razumljiva i stručna. Predstavila je obilježja nordijske, kineske i sjeverno-američke mitologije kako bi ukazala na sličnosti i razlike u tematici, prenošenju i odnosu prema mitovima u različitim kulturama. Primjerice, nordijski mitovi nisu više prisutni u svakodnevnom životu, često su smatrani inferiornije vrijednosti u odnosu na ono što nudi znanost i nisu toliko turistički iskorištavani, čak se prema njima osjeća sram zbog uloge koju im je dao Hitler i njegova doktrina. Ipak, imaju strogu i vidljivu strukturu rodoslovlja i zapisani su u Eddama. Za razliku od njih, kineski su fragmentiraniji, no imaju važnu ulogu u svakodnevnim životu i vjerovanjima, a sve više se iskorištavaju u turističke svrhe.

Mitovi Navajo Indijanaca su opet posebna priča, oni smatraju da su mitovi bogatstvo, da riječi imaju snagu koja je može materijalizirati. Njima je važan način pripovjedanja a ne samo sadržaj, a način ima i iscjeliteljsku funkciju.
Sličnosti u mitovima su tematske, u svim mitovima postoje mitovi o tzv. varalicama koji pokreću promjene, o junacima i mitovi o postanku svijeta. Predavačica Czerny je povukla paralelicu sa zanimljivim autorom Josephom Cambellom, autorom knjige “The Hero with a Thousand Faces” koji smatra da u mitovima postoji određena formula, struktura mita tzv. monomyth.
Monomythom su se služili i George Lucas u stvaranju “Ratova zvijezda” te braća Wachowski u “Matrixu”.
Na kraju predavanja razvila se uspješna i interesantna rasprava koja se rijetko viđa.