PA099035Rikon 2010. se priveo kraju, saznajte što se događalo sa subote na nedjelju. Koja ste predavanja propustili, tko je dobio nagradu Artefakt, te gdje se nalazi žena u crvenom bikiniju?

Pogledajte i slike sa konvencije u našoj galeriji.

PA099035

Rikon 2010. se priveo kraju, saznajte što se događalo sa subote na nedjelju. Koja ste predavanja propustili, tko je dobio nagradu Artefakt, te gdje se nalazi žena u crvenom bikiniju?

SUBOTA

Za posjetitelje koji su se oporavljali od petka, “ranija” predavanja u 14 sati su ipak bila preveliki zalogaj pa se Boris Švel duhovito preselio u najbližu birtiju gdje je o uredniku Johnu W. Campbellu Jr. pričao s odabranom publikom.

Nekoliko iznenadnih promjena termina prisililo je Ivanu Delač da svoje predavanje o Fanfictionu pomakne ranije. Objašnjavala je potrebu fanova da se nadovežu svojim pričama na originalno djelo kojem se dive te raspravljala zašto određeni pisci ne vole kad se zadire u njihove likove i svjetove. Predavanje je pri kraju preuzelo formu otvorene rasprave pa je publika izmjenjivala mišljenja i stavove o finim razlikama između fanfictiona i hommagea.

PA098995Rasprava o Euroconu koju je vodila Petra Bulić također je pomaknuta, a voditeljica se snašla i umjesto jedne od predavaona izabrala hlad ispred zgrade Filozofskog.

Milena Benini osvijestila je publiku o feminističkim stavovima autora Conana Roberta E. Howarda. Reklo bi se da je pisac išao “protiv struje” i svoje ženske likove pisao kao snažne individue koje mogu parirati njegovom legendarnom barbarinu u mnogočemu. Spomenula je primjere poput piratske kraljice Bêlit, Valerije i mačevateljice Mračne Agnes.

PA099018Književni čušpajz je također mijenjao termin s nedjelje na subotu, a uz voditelja Krušvara prisustvovali su urednici hrvatskog SF-a. Šišović se još jednom osvrnuo na debljinu Istrakonske zbirke te ju usporedio sa zbirkom o zvijezdama koju smatra većim uspjehom. Najavio je i iduću temu za festivalski natječaj do 10. svibnja – turizam.

Nakon kratke rasprave o opatijskoj politici pričalo se i o Sferinoj zbirci Parasvemir, Parseku i Euroconu. Saznali smo i da Mentor sprema izdavanje 7. UBIQ-a u kojem će prevladavati dulje priče kao i da se planira izdavanje zbirke Zvonimira Furtingera pod nazivom Psihofor koja će uključivati priče iz Siriusa i Plavog vijesnika, a mogla bi biti spremna već do Interlibera. Od ostalih stvari možemo uskoro očekivati tematsku zbirku “Kamovo novo ruho” koja će sadržavati par žanrovskih priča i novi Krušvarov roman koji se “svakom zamjerio na različit način.” Navodno je cijepljen na političke skandale, iako se ukratko spominje Andrija Hebrang.

PA099091Paralelno s Čušpajzom održavale su se dvije radionice i prikazivao jugoslavenski fantasy film “Čudotvorni mač”. Goran Magdić pokazivao je izradu bičeva, a Irena Rašeta je vodila radionicu i igraonicu pisanja steampunk erotike u kojoj su ekipe razrađivale sinopsis romana.

Od zabavnih sadržaja u subotu definitivno se isticao Oglaf survivor zbog kojeg su kandidati za pomoćnika podle i izazovno odjevene vještice morali obavljati razne zadatke. Igra je inspirirana popularnim webcomicom, a igrači su za svoj trud nagrađeni simpatičnim suvenirom iz stripa.

Novitet ovogodišnjeg Rikona definitivno je bila dodjela književne nagrade “Artefakt” preko koje udruga “3. Zmaj” dodjeljuje priznanje za najbolja ostvarenja u kategorijama za dječju knjigu (u suradnji s dječjim čitateljskim klubom “Čarobna kućica” Gradske knjižnice Rijeka), kratku, srednju i dugu prozu te nagradu publike za koju je bilo omogućeno glasanje putem našeg portala.

PA099086S prikazivanjem kratkih izjava članova žirija u kojima oni objašnjavaju svoje razloge za izabiranje pobjednika, često su uz smijeh i pljesak prisutnih podijeljene nagrade. Onu za najbolju dječju knjigu osvojila je Ivana D. Horvatinčić za svoj roman “Pegazari”, nagradu za najbolju kratku prozu osvojio je Zoran Janjanin za “Quare desperamus?”, za najbolju srednju prozu osvojio je Zoran Vlahović za priču “Svaki put kad se rastajemo…” a “Xavia” Damira Hoyke dobila je Artefakt za najbolju dugu prozu. Nagrada publike pripala je Darku Macanu i njegovoj zbirci “42 (pročitaj i daj dalje)”.

Nakon ceremonije nastavljen je program s predavanjem Davora Horvatića o svemiru prije Velikog praska. Razumno je privuklo veliki broj znatiželjnika koji su već navikli očekivati velik broj zanimljivih informacija iz kvantne fizike.

PA099095Subotnji kvizovi bili su dobro doziran odmor od predavanja, a bili su uglavnom erotski orijentirani. Stihijski organiziran “Jači od kviza” testirao je poznavanje opusa Borea Leeja, a “Guess the Hottie” i “The Lust scenes” su ispitivali poznavanje sexy SF likova i njihovih ljubavnih pustolovina.

Kraj subotnjeg programa nije značio odlazak na spavanje jer se najtvrdokornija ekipa uz glazbu i piće zabavljala do jutra. Kasnovečernji DnD turnir Gorana Magdića također je pomogao zabaviti tucet igrača nakon ponoći.

NEDJELJA

Nedjeljni program počeo je prije podneva i za razliku od subote uspio privući određeni broj ljudi koji se naspavao po klupama Filozofskog fakulteta ili nije spavao uopće. Kratko predavanje Marka Fančovića o stručnjaku za psihološko ratovanje i daleki istok, znanstvenofantastičnom piscu pod pseudonimom Cordwainer Smith, otvorilo je vrata ovog značajnog pisca novim čitateljima.

Boris Švel je u svom predavanju Utrka do Mjeseca uronio u temu sovjetske i nacističke utrke u izradi raketa, kasnijim naprecima u tom polju, te pričao o Sputniku i Lajki, prvoj životinji u orbiti. Postepenim opisivanjem političke i društvene situacije toga vremena Švel uspjeva približiti publici priču o osvajanju Mjeseca.

Pogledajte i slike sa Rikona u našoj galeriji.