DSC02873.JPG Rikon 2008 je završio. Hodnici Filozofskog fakulteta su pusti i tihi. Cipele se lijepe za pod od raznih tekućina, a posvuda se vide posljedice tulumarenja. Vrijedna nekolicina članova udruge 3.zmaj koji su uspjeli preživjeti, uključujući i njihovog predsjednika, posprema ostatke Rikona 2008.

 

DSC02873.JPGRikon 2008 je završio. Hodnici Filozofskog fakulteta su pusti i tihi. Cipele se lijepe za pod od raznih tekućina, a posvuda se vide posljedice tulumarenja. Vrijedna nekolicina članova udruge 3.zmaj koji su uspjeli preživjeti, uključujući i njihovog predsjednika, posprema ostatke Rikona 2008.

I naša ekipa se među zadnjima spustila kroz vrata Rikona i pozdravila s organizatorima. Čestitali smo im na još jednom Rikonu te se svakako najavili za iduću godinu i u znak lijepog sjećanja poklonili im majcu portala Fantasy Hrvatska.
Povratak u Zagreb započeo je temom “Kako vam je bilo na Rikonu?”

Rikon 2008, prema neslužbenim podacima, broji oko 300 posjetitelja koji su se registrirali. Na prvi pogled to se i nije tako činilo, ali glavnu ulogu u rasporedu posjetitelja igra i sama zgrada u kojoj se odvija konvencija. Iako je Rikon počeo u petak, petak je bio zaista slab po posjećenosti, ali tako su organizatori i očekivali. Zato je i većina programa stavljena u subotu što se pokazalo kao mudra odluka jer se tada pojavilo znatno više posjetitelja. Ono što se svakako moglo primijetiti bilo je to da je gotovo svako predavanje imalo skoro punu publiku, većina igara i kvizova bila je ispunjena do kraja, a igraonica je više-manje non-stop bila puna igrača. Rikon su obilježile i sljedeće udruge: “USS Croatia”, odnosno “Udruga ljubitelja Zvjezdanih staza”, udruga SFera, te udruga 3. zmaj. Nazirali su se i članovi istarske udruge “Albus” iz Pazina koji su posjetili svoje susjede i izrazili podršku, te članovi slovenske udruge za znanstvenu fantastiku “Prizma”. Nažalost, samo prve dvije spomenute udruge imale su nekakvog udjela u programu, i/ili svoje štandove preko kojih su se prezentirale. Okupljališta posjetitelja bile su sobe s predavanjima, neizbježan i uvijek svugdje popularan “The shank”, ulaz u samu zgradu, odnosno dvorište kao “čik-soba” jer je u samoj zgradi Filozofskog fakulteta bilo zabranjeno pušenje, te igraonica. Na samoj konvenciji nije bilo nikakvih problema, nikakvih ekscesa, izgreda ili nešto slično, osim noćnih karaoka koje su pokazale najgore glasove Rikona. Organizatorima se najozbiljnije predlaže da karaoke kao točku programa ukinu, ili barem presele u zvučno izoliranu prostoriju. DSC02839.JPGSve u svemu, posjetitelja je bilo, redovito su posjećivali predavanja, sudjelovali u njima, igrali se, zabavljali i družili. Subotu je označio i besplatan ručak, odnosno grah za svakoga tko je htio, a kroz cijeli Rikon se “točila” besplatna Cedevita! Ove godine na Rikonu se osjetio nedostatak udruge “Mos Croatia”, odnosno “Udruga ljubitelja Ratova Zvijezda”, čiji članovi su uvijek rado donosili nove igre, kao i inovacije. Nije se pojavila niti udruga “Ognjeni mač” koja bi svojim LARP iskustvom svakako obogatila Rikon. Udruga “Red Srebrnog Zmaja” već nekoliko godina ne dolazi na Rikon, a njihov program i teatralan pristup svakako bi obilježio Rikon 2008. Iznenađujuće je bilo što ove godine nije bilo predavanja Korada Korlevića, koji svake godine, na gotovo svakoj konvenciji, održi uvijek barem jedno jako zanimljivo predavanje kojim privuče velik broj ljudi. Nadamo se da ćemo ga dogodine imati prilike slušati.

Rikon je općenito poznat kao “konvencija na lošem glasu”, međutim ove je godine Rikon zaista dao sve od sebe i to je rezultiralo s uspješnom konvencijom. No, Rikon 2008 još nije blizu Istrakona i SFeraKona, ali su zanimljive iduće činjenice:
– od 12 predavanja svega 2 se nisu održala i to iz razloga više sile (obiteljski razlozi i nogometna utakmica)
– sve radionice su održane i posjećene
– sve igre su odigrane i imale su traženi broj igrača
– predavanja su uglavnom počinjala na vrijeme kao i kod drugih konvencija
– sama konvencija je počela na vrijeme
– nije bilo problema s dobivanjem ulaznica, odnosno akreditacija, sav materijal je bio spreman
– svaka točka programa je održana (izuzev dva predavanja) i svaka je imala veći ili manji broj posjetitelja ili sudionika

Organizacijski gledano, Rikon 2008 je uspješno održan, više-manje sve je teklo prema planu, nikome nije bilo dosadno i općenito se može reći kako su svi zadovoljni.

Međutim, što to nedostaje Rikonu, gdje on kaska za Istrakonom i Sferakonom? Istrakon i Sferakon su posjećeni od raznih udruga koje svojim dolaskom i djelovanjem obogaćuju program konvencija i time samu konvenciju podižu na znatno visoku razinu. Ukoliko bi se Istrakonu ili SFeraKonu oduzelo djelovanje udruga i njihova posjećenost, one bi bile rame uz rame s Rikonom. Stoga se postavlja pitanje: “Zašto udruge ne dolaze na Rikon?”. Jedan od mogućih odgovora je “Zato što je dobar dio udruga prestao biti aktivan ili smanjio aktivnost”, ali to bi bilo netočno. Vraćamo se na početak. “Rikon je općenito poznat kao konvencija na lošem glasu”, odnosno kako su neki rekli, “Konvencija niske razine”. Takve predrasude stvaraju obrazloženja za nedolazak poput “Bit će dosadno.”, “Tamo se nema što za raditi.”, “Na Rikon nitko ne dolazi.” i slično. Istina je da je zadnjih nekoliko Rikona bilo “skokovito”, bilo je iznenađujuće dobrih, odjednom katastrofalnih, i onda zadnja dva Rikona su počela pokazivati znakove dobre stabilnosti i napretka. Stoga je sljedeći korak koji organizatori svakako moraju poduzeti motivacija raznih SF i F udruga za prisustvovanje na Rikonu! Svojim dolaskom udruge će obogatiti konvenciju, dovesti više posjetitelja, privući puno veći broj zainteresiranih i samim time lansirati Rikon na zasluženo mjesto hrvatskih SF/F konvencija poput Istrakona i SFeraKona.

Rikon, i njegovi organizatori zaslužuju pohvale u organizaciji, ali im nikako ne želimo reći da je vrijeme za odmor. Tek sada Rikon stoji pred pravim izazovom da postane jedna kvalitetna hrvatska konvencija o znanstvenoj fantastici i fantastici te se nadamo kako će u tome i uspjeti.

Pozivamo vas da pregledate galeriju slika s Rikona 2008!

DSC02875.JPG