2011-05-26_22.20.42 U četvrtak 26.5. je započeo prvi dan Parnog zakona – mini steampunk konvencije. Iako je originalno konvenciju trebala započeti Milena Benini, morala je odgoditi predavanje zbog privatnih obveza.

U četvrtak 26.5. je započeo prvi dan Parnog zakona – mini steampunk konvencije. Iako je originalno konvenciju trebala započeti Milena Benini, morala je odgoditi predavanje zbog privatnih obveza.

2011-05-26_20.59.41 Prvo predavanje otvorio je Boris Švel s “Austro-ugarskim steampunkom”. U potrazi za nečime što nije viktorijanska engleska, a da je na domaćem tlu otkriveni su mnogi zanimljivi tehnološki pokušaji austro-ugarske monarhije. Iako niti jedan nije doživio proizvodnu fazu njihovi nacrti, ideje i prototipi svakako daju steampunk mašti na volju.

2011-05-26_22.20.42

Drugo predavanje te večeri je održao Davor Horvatić dotaknuvši se Faradayea i Tesle. Ujedno se osvrnuo na činjenicu kako je zapravo steampunk prikaz vremena kada nam je svijet bio čudesan, magičan i neotkriven. Otkrivanjem kvanta i još mnogih drugih fizičkih zakonitosti, naš svijet je krenuo u jednom smjeru iz kojeg više nema povratka. Postavlja se pitanje: “Što bi bilo da nekolicina tih znanstvenika nije dovela do otkrića i znanosti danas? Bi li Teslina želja za slobodnom energijom prevlada?” Svakako zanimljivo i zabavno predavanje za kraj ove mini konvencije.

Konvenciju je posjetilo oko 30ak posjetitelja, međutim sutra i u subotu se očekuje znatno više. Čestitamo ekipi iz SRP-a na organizaciji Parnog zakona i pozdravljamo inicijativu za ovakvim događanjima.