P5272200 Petak i subota, kao i četvrtak, su na Filozofskom faksu bili označeni danima steampunka. Parni zakon – steampunk konvencija je u petak održala nekoliko zanimljivih predavanja, a u subotu kostimiranu kavu i cijelodnevni program igranja.

Petak i subota, kao i četvrtak, su na Filozofskom faksu bili označeni danima steampunka. Parni zakon – steampunk konvencija je u petak održala nekoliko zanimljivih predavanja, a u subotu kostimiranu kavu i cijelodnevni program igranja.

P5272186Prvo večernje predavanje je održala Dunja Martić s temom “Zagreb 1894. – izgled i moda” gdje smo upoznali staru jezgru grada, konkretno zelenu potkovu. Šetajući se potkovom i malo odstupajući od nje vidjeli smo koje su sve danas poznate građevine počele svoju gradnju ili bile novosagrađene u tom trenutku. Saznali smo za početak tramvaja, što su žene nosile, koje novine, odnosno tjednik, se čitao i slično. Svakako zanimljiv povratak u prošlost.

P5272197Zdravko Popović nas je upoznao s “Etikom viktorijanskog doba“. Njegovo predavanje je imalo cilj pobliže upoznati gamemastere s etikom i razmišljanjem tog doba kako bi mogli što realnije konstruirati svoje priče. S obzirom kako je steampunk došao iz Engleske, najčešće su zanemareni komunizam, nihilizam i anarhizam iako su bili značajno obilježje tog doba.

P5272200Zadnje predavanje i možda najzanimljivije od svih je održao Goran Dimić s temom “Bartitsu – gospodska vještina samoobrane“. Naime, radi se o tehnici samoobrane koju je uveo E.W. Barton Wright. Nakon posjete Japanu i svladavanja Jujutsu vještine, odlučio je spojiti eurpsku i japansku vještinu kako bi “gospoda” mogla obraniti se od kriminalaca i sličnih koji su tada smucali se po mračnim ulicama Londona. Iako je Barton Wright umro siromašan, neshvaćen i nepoznat njegova vještina danas živi zahvaljujući A.C. Doyle-u koji ga je spomenuo u svojoj priči o Sherlock Holmesu gdje se on hvali kako barata s tom vještinom. Zahvaljujući tome Richard Bowen je kreuno u istraživanje i oživio ovu vještinu. Danas postoji klub, odnosno Bartitstu društvo.

P5282358Subota je priuštila svježe jutro, ne samo zbog svježine i kiše već zbog jutarnje kavice koju su gospoda s Parnog zakona popila u gospodskoj kavani “Gradska kavana” u Zagrebu. Steampunk odjeća se savršeno uklopila u ambijent kavane dok su gospoda i gospođe prepričavale događaje i modu. Nakon jutarnje kavice na Filozofskom fakultetu uslijedile su steampunk radionice, igraonice kako RPG-a i LARP-a steampunk tematike tako i vlastitih igara, te demonstracija Bartitsu vještine.

Sve u svemu, Parni zakon je kao prva konvencija u organizaciji SRP-a prošao uspješno, i vjerujemo da nas naredne SRP konvencije neće razočarati.

Galeriju slika možete pogledati ovdje.