liburniconLiburnicon 2012. bio je prepunjen raznim događanjima koji su zadovoljili ukuse i najizbirljivijih posjetitelja. Prema riječima organizatora, ovogodišnja konvencija je privukla rekordan broj posjetitelja (preko 1200) iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja. Cijeli događaj je prošao bez većih grešaka, uz izvrsne goste izlagače te dobru zabavu.

liburnicon_11Liburnicon 2012. bio je prepunjen raznim događanjima koji su zadovoljili ukuse i najizbirljivijih posjetitelja. Prema riječima organizatora, ovogodišnja konvencija je privukla rekordan broj posjetitelja (preko 1200) iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja. Cijeli događaj je prošao bez većih grešaka, uz izvrsne goste izlagače te dobru zabavu. 

Još jedan Liburnicon održan je proteklog petka i subote. Kao i prošlih godina, konvencija je održana na prostorima Osnovne škole R. K. Jeretov, ali i na opatijskoj plaži pod već poznatim nazivom Plažakon.

 

Petak:

liburnicon_1Program je otvoren uvodnom riječi organizatora gdje je odmah najavljeno prvo predavanje na temu Tajanstveni planet Zemlja. Izlagač Ivo Turk je kroz prezentaciju uveo posjetitelje u povijest teorije o Zemljinoj strukturi i unutrašnjosti te iznio vrijedna opažanja i teorije Andrije Mohorovčića. Nakon izlaganja odgovarao je na brojna pitanja publike koja su se pretežno usmjerila na različita mišljenja o Zemljinom obliku. 

liburnicon_2

U svijet LARP-a uvukli su nas Miroslav Wranka i Ivo Turk, pri čemu su posjetitelje upoznali s osnovnim pravilima LARP-a te njihovim iskustvima s LARP-om u Hrvatskoj. Atmosferu je dodatno začinio kostimirani Uruk – Hai kao pravi primjer LARP-ovca, nonšalantno se ušetavši u prostoriju nadopunjujući predavanje dodatnim korisnim informacijama. Koristeći anegdote i objašnjavajući zabavu kao cilj, dodatno se približila atmosfera posjetiteljima.

Ivan Šimatović oduševio je svoju publiku predavanjem o Pretpovijesnim nuklearnim ratovima dajući uvid u nuklearne sukobe kroz povijest. Gledatelje je uspio zaintrigirati već u uvodnom dijelu iznošenjem tvrdnje kako nuklearne eksplozije u Drugom svjetskom ratu nisu bile prve eksplozije takve vrste, nakon čega je slijedilo upoznavanje sa indskom dolinskom civilizacijom te brojna pitanja u vezi iznesene tvrdnje.

liburnicon_12Uslijedilo je izlaganje počasnog gosta Liburnicona Stevena Eriksona u formi pitanja i odgovora. Ovdje smo otkrili kako je Erikson u Opatiju došao mjesec dana prije same konvencije kako bi radio na svojoj drugoj knjizi iz The Kharkanas Trilogy te nam je iznio svoje oduševljenje ovim gradom i inspiracijom koju mu on pruža. Osim na pitanja o svojim djelima, Erikson je odgovarao i na pitanja o svom impresivnom arheološkom iskustvu. Za kraj je poručio svim mladim piscima da ne odustaju u onim trenucima kada njihov entuzijazam izblijedi i kada ostanu bez ideja, ističući kako se tek kroz teška razdoblja ljudi uče te da ih upravo to izaziva da naprave nešto više i bolje.

liburnicon_4Predavanje Korada Korlevića, koje je većina posjetitelja željno iščekivala, na temu Svemir – optimistično! dalo nam je uvid u zaista široku paletu tema: od povijesti proučavanja svemira sve do egzistencije druge civilizacije, inteligencije, tehnološke civilizacije, socijalne ravnoteže i širenja ljudske tehnološke civilizacije na druge planete. Nakon svog izlaganja odgovarao je na brojna pitanja gledatelja. S obzirom da je Korlević održao predavanje na zahtjev prošlogodišnje publike te da se tražilo mjesto više unatoč prepunoj dvorani (čak 400 gledatelja), ne sumnjamo kako ćemo i u buduće imati čast slušati ga na Liburniconu.

Zanimljivo predavanje donijela nam je i Jasna Karačić na temu CSI: između realnosti i zbilje, gdje je nakon višegodišnjih gledanja forenzičkih serija, toksikološkim analizama  i rezultatima istraživanja prikazala koliko zapravo odskaču od realnosti. Između ostalog govorila je o procesu obrade dokaza, psihologiji vještačenja i kvantitativnog vještačenja.

liburnicon_5U pauzama između predavanja (ali i tijekom) posjetitelji su se mogli opustiti uz bogati vanjski program koji je uključivao koncert grupe Svarica te brojne igre od kojih možemo izdvojiti već poznatu igru Star Trek Ring Toss. Također, i ostale dvorane oduševile su nas svojom ponudom sadržaja – od projekcija SF filmova i animea do brojnih kvizova i turnira.

 

Subota:

liburnicon_8Subotnji program otvorila je radionica Dore Duplančić s temom Čudo iz bočice, gdje je prikupljenim sudionicima dala uvod u „čudotvorne biljke“, aromaterapiju i obilježja eteričnih ulja. Nakon toga je uslijedilo izrađivanje emulzije uz pomoć viska kombinacijom alkohola, baznog ulja, destilirane vode i eteričnih ulja.

liburnicon_6Od podjele bića do njihovih značenja, Mario Topić nas je u svom predavanju Simbolizam nadnaravnih bića prezentacijom fotografija i povijesti uveo u svijet nadnaravnih bića. Mračni trolovi, zmajevi, vile i jednorozi neka su od bića koje je rastumačio. Nakon predavanja je održana radionica gdje su fimo masom izrađivana bića inspirirana predavanjem.

Istovremeno se održavao i slavni Plažakon Survival koji se u program vratio nakon godine izbivanja. Sudionici su se natjecali u raznim disciplinama – od spašavanja namirnica s tonućeg broda (balansiranje balona na žlici dok traje utrka u veslanju) do hvatanja zečeva na tropskom otoku (gađanje vodenih balona pikado strelicama). Preživjeti je, naravno, mogao samo jedan.

liburnicon_7Već poznati gost Krešimir Mišak predstavio je svoju knjigu pod nazivom Putovati kroz vrijeme? Zašto ne! Punoj dvorani izložio je istraživanja iz fizike, paraspihologije te proučavanje urbanih legendi. Inspiraciju za knjigu je počeo dobivati još u djetinjstvu čitajući knjige o putovanjima kroz vrijeme. Na kraju je izložio dokumentirane slučajeve o „iskakanju iz svojih vremenskih linija“ te odgovarao na sva pitanja znatiželjne publike.

Velikom broju posjetitelja Ratko Martinović je objasnio neke od svjetskih misterija – od atoma i kvantne fizike do tajnih društava. Tako je „svetom geometrijom“ i simbolima pokazao kako se povezuju tajna društva diljem svijeta kao i njihove inicijacije. Svaku problematiku je zaključio dokazom – od iscjeljivanja kao dokaza moći svijesti nad fizičkim svemirom do hologramskog svemira kao dokaza postojanja Matrice. Predavanje je zaključio utvrdivši kako je otkriće matrice pred vratima i  predstavio je svoju knjigu „Svjetske misterije i tajne“.

liburnicon_13Steven Erikson održao je izvrsno predavanje o Paleolitskoj arheologiji punoj dvorani. Nakon uvoda, publiku je oduševio svojim anegdotama i doživljajima na brojnim putovanjima i arheološkim iskopavanjima, ističući kako su neki dijelovi iz serijala Malazan Book of the Fallen inspirirani upravo njegovim arheološkim iskustvom. Također, odao nam je kako je počašćen što je pozvan održati predavanje o arheologiji napominjući kako ga većinom zovu na gostovanja kao pisca, a ne arheologa.

 

 

liburnicon_9Upozorivši posjetitelje kako su agresivci iz Zvjezdanih staza izmišljeni, Mladen Ban je započeo predavanje o Klingonskoj kulturi, društvu i običajima. Također je posjetiteljima približio njihovu povijest, društveno uređenje i karakter. 

Vanjski program ponovno je oduševio sve posjetitelje. Opatijsko – riječka grupa Shamrock je uz zvukove irske glazbe dovela publiku do usijanja, a nakon toga je održan izbor za najbolji Cosplay. Igra Barbarian Liburnicona nasmijala je i zabavila okupljene, pogotovo ženski dio publike. Konvencija je zatvorena SF karaokama gdje su posjetitelji mogli pokazati svoje glazbeno umijeće i dobro se zabaviti.

liburnicon_10Organizacija Liburnicona ponovno nas je oduševila svojim programom i već sad željno iščekujemo Liburnicon 2013. za koji se nadamo kako će privući još više posjetitelja željnih zanimljivih predavanja i dobre zabave.