planetLjetna konvencija ponovno je eskalirala u broju posjetitelja, što se dijelom može pripisati zabavnom programu, ali i počasnom gostu Guy Gavriel Kayu.

IMG_7619Ljetna konvencija ponovno je eskalirala u broju posjetitelja, što se dijelom može pripisati zabavnom programu, ali i počasnom gostu Guy Gavriel Kayu.

Opatijski Liburnicon održao se proteklog petka i subote, s nedjeljom kao dodatnim danom za odmor i kupanje. Konvencija se ponovno održala na prostoru Osnovne škole R. K. Jeretov, ali nažalost, ne i na Opatijskim plažama.

PETAK

IMG_7589Program je otvoren nastupom zbora Vox nakon kojeg je uslijedio kratki govor organizatora. Pokrenute su takozvane “slobodne aktivnosti” koje ne ovise o programu, nego o vremenu i volji posjetitelja. Jedna od takvih aktivnosti bila je borba Little Johna u kojoj se dvoje igrača sukobljava LARP štapovima na gredi.

Prvu prezentaciju održao je video game developer Mario Antić koji je predstavio svoju platformsku igru Robot Wars 2.5D. Govorio je o novim tehnologijama u računalnoj industriji, kako se razvijaju igre te na koje prepreke nailaze developeri. Više o samoj igri pogledajte ovdje.

IMG_7600Istovremeno su u Atriumu dvojica slovenskih autora pričali o udruzi Zvjezdana prašina te općenito o Slovenskom fandomu. Bojan Ekselenski je predstavio svoj serijal “Vitezi in čarovniki” koji osim knjiga obuhvaćaju i web portal. Njegov kolega Andrej Ivanuša upoznao je publiku sa svojim radovima koji se uglavnom sastoje od fantastičnih romana za mlađu publiku, komentirao je inače pustu slovensku scenu, opisao formiranje Zvjezdane prašine i predstavio Bojanov fanzin Jašubeg en Jered – novice iz Drugotnosti. Dvojac koji je trenutno u potrazi za likovnim i literarnim autorima dobro se povezao s publikom.

IMG_7630Talk-show Krešimira Mišaka na temu Copyrighta napunio je dvoranu. Gosti su mu bili pisci Zoran Krušvar i Zoran Žmirić s kojima je razgovarao o autorskim pravima, patentima, pjesmama i znanstvenim radovima. Zbog “vruće” teme uključila se i publika te je talk-show s vremenom prešao u pravu raspravu. Lagali bismo da kažemo kako nismo naučili pomalo i od publike.

Uslijedilo je nekoliko kvizova i igara, od kojih je onaj grofa Vremena provjeravao poznavanje strojeva za putovanje kroz vrijeme, a Worms turnir podsjetio igrače na to koliko je zabavno ubijati crve granatama.

IMG_7631Veliko predavanje petka bilo je ono prof.dr.sc. Slavka Kulića na temu ljudskosti i ovoječenja. Razvitak čovjeka i njegova mozga, odnos suvremenog čovjeka i njegova animalna pretka te što se mora promijeniti u našoj civilizaciji i prirodi bile su teme o kojima je pričao brojnoj publici.

Idući kviz ispitivao je sudionike o opusu Guy Gavriel Kaya. Pitanja su bila iz svih njegovih romana, što je značilo da pobijediti može samo najveći poznavatelj i fan. U trenutku kad je dotična djevojka mislila da je osvojila piščev roman, došlo je do nagle izmjene. Voditelj kviza je rekao da mora poraziti JOŠ JEDNOG, tajnog sudionika ako doista želi nagradu. Ispostavilo se da je organizacija Liburnicona ušuljala G. G. Kaya na konvenciju i postavilo ga kao rivala na kvizu. IMG_7725Pisac je uz smijeh (i iznenađenje okupljenih) priznao da se ne može sjetiti svih pojedinosti o kojima je pisao prije 20-ak godina. Okršaj autora i obožavatelja završio je tako da je pisac ostao poražen, ali je to dobro podnio. Nakon kviza autor se družio s okupljenima, ali je teška pitanja ostavio za subotu.

Posljednje predavanje petka bilo je povijesno usmjereno predavanje Frane Babića o životu u srednjem vijeku. Koristeći šarene anegdote i jednako šarene karte europe, Frane je opisivao kako se ratovalo, radilo i molilo u srednjem vijeku. Izrade mozaika, spaljivanja vještica i primjene ljekovitog bilja bile su samo neke od točaka kojih se dotaknuo.

IMG_7708Vanja Kranjčević podsjetila nas je da se Eurocon (čiji je domaćin SFeraKon) bliži. Pod nazivom Kontakt, konvencija će se održati u Zagrebu 26.-29. travnja 2012. Savjetovala je da se upad za konvenciju osigurate prije samog Kontakta, na konovima koji mu prethode (nakon Liburnicona tu su ovogodišnji RiKon i sljedeći Istrakon) jer su tada niže cijene.

Oni koji se nisu zamarali programom uglavnom su ispijali pive i provodili vrijeme u Crypti igrajući društvene igre, sudjelovali u Game of Thrones kvizu i suđenju Cyloncima. Prikazivale su se i anime serije, ali uz sav taj sadržaj, tko bi našao vremena i za to?

SUBOTA

Već smo spomenuli da ove godine zbog ostalih obaveza organizatori nisu priredili Plažakon koji mnogi smatraju jednim od zaštitnih znakova Liburnicona. To nije spriječilo posjetitelje da se prije konvencije spuste na plažu koja je od O. Š. Jeretove udaljena svega nekoliko minuta.

IMG_7791Vanjski program subote iskoristio je najbolje što je mogao od toplog vremena. Prezentacija streličarstva i Robin Hood streličarski turnir na parkiralištu privukli su puno početnika, od kojih su nas neki iznenadili svojom prirodnom preciznošću.

U hladu Atriuma se pak predstavljala tabletop igra Warhammer, a zainteresirani su mogli provesti sate u igri. Djevojke su bile sklonije heklanju pa su sudjelovale u radionici izrade heklanih zmajeva.

Popodnevna predavanja su uključivala ono Emine Botonić koja nam je čitala o Misticizmu i okultizmu III Reicha i predavača mr.sc. Davor Jadrijevića na temu energiji piramida u kojem je raspravljao različite teorije o njihovoj izgradnji i svrsi kao prijamnicima električne energije.

IMG_7810Alternativa predavanjima bio je vanjski program u čijem je nastavku Bujinkan Seishin Dojo predstavio svoje Ninjutsu vještine. Domagoj je nasmijao publiku svojim stand-up naslovom o Medveščaku, CSI detektivima i velikoj logičkoj rupi u Gospodaru prstenova.

Krešimir Mišak je i svojim subotnjim predavanjem napunio predavaonicu, ali ne kao Guy Gavriel Kay koji se u auli obraćao fanovima te prepričavao zgode iz prošlosti kojih se prisjećao s Nevenom Antičevićem. Tu je bio prelazak hrvatsko-srpske granice bez putovnice, ispijanje domaće rakije i još mnogo čega.

Uslijedilo je potpisivanje knjiga tijekom kojeg je autor pojedinačno popričao sa svakim obožavateljem.

IMG_7967Nakon proglašenja pobjednika cosplay natječaja, Zagrebačka skupina SLIP svojim je irskim melodijama digla publiku na noge, a ubrzo su im se i pridružile i vatrene plesačice koje su očarale ritmičnim pjesanjem s bakljama.

Večer se bližila kraju i ostala su samo dva kviza i jedno predavanje. Cosplayerica Dora Duplančić je u svom predavanju o vilenjacima iskoristila priliku da proširi osjetila kroz komunikaciju sa sobom i prirodom.

Star Trek Milijunaš nije mijenjao SFeraKonsku formulu, a na jednom od banalnih pitanja su se znali zadržati i po 10-ak minuta. Glazbeni je kviz s druge strane išao brzo dok su natjecatelji pogađali Novovalne pjesme.

Sudeći po odazivu posjetitelja i njihovim dojmovima, ovo je jedan od uspješnijih Liburnicona. Želimo i dalje puno uspjeha ovoj konvenciji te se nadamo da će vas ovaj tekst i pozitivne preporuke nagnati da se iduće godine zaputite u Opatiju.