crvotocinaOno što smo donedavno gledali na filmovima i čitali u knjigama “ubrzo” bi  moglo postati realna budućnost.

crvotocina-v.jpg

Ono što smo donedavno gledali na filmovima i čitali u knjigama “ubrzo” bi  moglo postati realna budućnost.

Einsteinov kolega, Kurt Goedel je 1949. prvi upozorio na mogućnost putovanja kroz vrijeme. Danas, gotovo 50 godina poslije, saznajemo da bi se to moglo i ostvariti. Znanstvenici Arefeva i Volovič uvjereni su da bi se mogle kreirati minijaturne svemirske crvotočine koje bi subatomskim česticama omogućile putovanje kroz vrijeme.

Naravno, to nije moguće izvesti bilo gdje, već u Europskom centru za nuklearna istraživanja – CERN. Da, onaj iz knjige “Da Vincijev kod”, koji ima LHC (veliki hadronski sudarač) koji se proteže kroz dvije države (Francuska i Švicarska) i u kojem bi ti uvjeti, prema njihovim uvjerenjima, bili mogući .

“Spoznali smo da bi crvotočine mogle biti stvorene kao rezultat sudara subatomskih čestica”, rekla je dr. Afereva. Takva tvrdnja nije naišla na potpuno odobravanje svih kolega iz CERN-a, ali je nitko nije opovrgnuo kao nemoguću. Najboliže tome bio je fizičar Brian Cox iz CERN-a: “Ako se crvotočine pojave u LHC-u, sam ću pojesti šešir koji mi je darovan za moj prvi rođendan i prije nego što mi ga stignu dati”, rekao je Cox.

Moguće ili ne, činjenica je kako se budućnost koju su SF pisci pisali polagano ostvaruje. I dok većinu toga vidimo danas oko sebe, sve je manje i manje neostvarenih SF scenarija. A kao što je moj profesor dr. Skala iz elektronike rekao pri temi novih otkrića i postignuća: “Čovjek je fascinatno biće. Što on naumi to i ostvari!” Stoga, ako slučajno vidite nekoga tko vam sliči, tko zna, možda ste to baš vi…