GlieseZvijezda poznata kao Gliese 581g odnedavno je postala sinonim za oduševljenje u svijetu svemira. Spada u kategoriju crvenih patuljaka, najmanje aktivnih, ali najbrojnijih zvijezda u Mliječnom putu.

GlieseZvijezda poznata kao Gliese 581g odnedavno je postala sinonim za oduševljenje u svijetu svemira. Spada u kategoriju crvenih patuljaka, najmanje aktivnih ali najbrojnijih zvijezda u Mliječnom putu.

Može se usporediti s 1/3 mase Sunca, a udaljena je oko 20 svjetlosnih godina od Zemlje. Zbog čega ova zvijezda poprima povijesni značaj, nije teško pretpostaviti, pogotovo kad spomenemo da njeni uvjeti i karakteristike itekako nalikuju našoj Zemlji. Gliese je skoro 4 puta veći od Zemlje, a smjestio se u tzv. “nastanjivoj” zoni orbitirajući točnoj na pravoj udaljenosti kako bi vodu održavao radije tekućom nego prečvrstom ili hlapljivom. Koliko je znanstvenicima poznato, ovo je minimum koji pruža pogodan uvjet za život čovjeka i života kakav poznajemo.

“Ovo je odlična vijest”, priznaje Steve Vogt, član tima sa Sveučilišta u Kaliforniji, pogotovo nakon razočaranja iz 2007. godine kada je otkriven Gliese 581d koji se također pokazao fizički sličan Zemlji, ali nažalost nepogodan za život (poput Neptuna i Urana).

Možda je ovo pogodan trenutak da pružimo odgovor filozofima i znanstvenicima koji se već stotinama godina zapituju postoji li negdje “gore” planet nalik Zemlji. “Još puno toga nije razjašnjeno, pa se o većini informacija još uvijek samo špekulira”, napominje Vogt. Kako bilo, još nema načina da se potvrdi postojanost života na novootkrivenom planetu.