tajna_drustva_lightboxJedna od najvećih francuskih izdavačkih kuća Larousse donosi nam izvanrednu knjigu “Tajna društva” čije je hrvatsko izdanje priredila Naklada Ljevak.

tajna_drustva_lightboxNaslov knjige: Tajna društva Autori: Jean-François Signier i Renaud Thomazo
Godina izdanja: 2006.
Nakladnik: Naklada Ljevak
Format: 22,5 x 27,0 cm
Uvez: tvrdi
Broj stranica: 239
Prevoditeljica: Bojana Zeljko Lipovščak
Jezik originala: francuski

Jedna od najvećih francuskih izdavačkih kuća Larousse donosi nam izvanrednu knjigu “Tajna društva” čije je hrvatsko izdanje priredila Naklada Ljevak.

Bilo da ste totalni početnik koji nema nikakvoga znanja o ovoj temi ili već ponešto i znate, ova knjiga bit će pravi pogodak za vas. Kad bih je morala opisati u tri riječi one bi bile: enciklopedija u malom.

Doista, knjiga “Tajna društva” sastoji se od izvanrednih fotografija, čitkih tekstova i onih malih dodatnih informacija odvojenih od glavnog teksta, koje osobno jako volim. Podijeljena je na četiri velike cjeline: Tajna vjerska društva, Tajna inicijacijska društva, Tajna politička društva i Tajna zločinačka društva.

U svakoj od ovih cjelina naći ćete izuzetno puno informacija o pojedinim društvima, onima koja su davno prestali djelovati, ali i onima koja su još uvijek među nama i dalje, nakon stotine godina, obavijena velom tajne. Knjiga odgovara na brojna pitanja, točnije 70 njih, o raznim obredima, urotama, inicijacijama i slično.

Tajna vjerska društva obrađuju teme mnogih društava među kojima su zasigurno najpoznatiji Opus Dei i Kabala. Zašto se Kabala vraća u modu? Kakav je utjecaj Opus Deia? Ali odgovora i na pitanja: Kakvi su se skandali događali u Dionizovom kultu? Kakva je veza između Merlina i Gandalfa? Od čega se sastoji „prah za zombije“ kojeg koriste čarobnjaci vudua i makumbe? Koji su rizici današnjih vjerskih sekti kojima naše društvo obiluje?

Tajna inicijacijska društva su društva koja svoje sljedbenike „izvode na pravi put“. Njihove tajne stare su kao i čovječanstvo. Najpoznatiji među njima su svakako Templari i Slobodni zidari. I nakon par stotina godina o njima se zna svašta i ništa.  Zašto se oko Templara diže tolika prašina, zašto je njihov lov na Sveti gral toliko fascinantan? Koja je poveznica između Templara i Slobodnih zidara? Jesu li Slobodni zidari – templari novog doba? Naravno, ne vrti se sve samo oko Slobodnih zidara i Templara pa ćete u ovom djelu naći i alkemičare, magove, čarobnjake, vračeve, vitezove Ruže i Križa, red Zlatne zore pa čak i orgijske kultove i seksualnu magiju.

Tajna politička društva zapravo postoje da bi se suprotstavila vlasti i državi. A u većini slučajeva kada dođu do određenog cilja prestaju postojati, ali ostave veliki trag i utjecaj na društvo u kojem djeluju. Najstarije tajno političko društvo, Sveta Vehma, potiče iz 1254. godine i čak je tri stoljeća sijalo strah u Njemačkoj. Preko zloglasnih Asasina, neizbježnih Iluminata, nacionalističke Crne ruke, pa sve do Ku Klux Klana, ustaša i Al Quaide, u ovoj cjelini se opisuju najveće svjetske političke zavjere, atentati i strahote.

Tajna zločinačka društva imaju jednu temeljnu vrijednost a to je, naravo, tajna. Njihovi članovi moraju ostati tajni jer su sve njihove radnje zakonom kažnjive. Među tajnim zločinačkim društvima postoje i inicijacijska društva od kojih su najpoznatije kineske trijade i sicilijanska mafija. Jedno od najistaknutijih zločinačkih društava u srednjem vijeku bili su Školjkari, tajno zločinačko društvo sastavljeno od lopova, ubojica i krivotvoritelja. Također među ostalim možete saznati nešto više o ninjama, opće poznatoj zloglasnoj Cosa Nostri, Babama turske mafije, Yakuzama i svemoćnoj ruskoj mafiji.

U ove četiri cjeline dobit ćete odgovore na mnoga pitanja, dobiti vizualni uvid u svijet tajnih društava kroz mnoštvo fotografija i informacije kroz odlične tekstove od najranije povijesti do današnjih dana. Tajna društva su duboko infiltrirala u današnji svijet i iako se mnogo toga o njima zna, zapravo je još puno toga što treba otkriti, a i puno toga što će vjerojatno zauvijek ostati tajnom.

Jean-François Signier u suradnji s Renaudom Thomazom, povjesničarom i urednikom, pripremio nam je uistinu odličnu knjigu punu zanimljivih informacija, činjenica i pretpostavki. Izdanje koje će svakom čitaocu zaineresiranom za ovu temu biti pravo zadovoljstvo za pročitati.