legend-filmVikend se bliži, imate previše slobodnog vremena i ne znate kako ga najbolje iskoristiti? Uredništvo Fantasy Hrvatske udružilo je snage da bi vam preporučilo zanimljiva ostvarenja iz svih interesnih područja portala.

Vikend se bliži, imate previše slobodnog vremena i ne znate kako ga najbolje iskoristiti? Uredništvo Fantasy Hrvatske udružilo je snage da bi vam preporučilo zanimljiva ostvarenja iz svih interesnih područja portala.

 

legend-filmFILM – Legend (1985)

Pogledajte ovaj klasičan fantasy film kojeg je redatelj Ridley Scott snimio nakon Aliena i Blade Runnera. Priča uključuje jednoroge, vile, gobline, patuljke i demone, a glavnu ulogu tumači tada mladi Tom Cruise. 

Njegova je misija zaustaviti zlog Gospodara Tame (Tim Curry u legendarnom kostimu sotone) prije nego ovaj uništi svu svijetlost svijeta. 

Ako još niste pogledali Legend, a volite fantasy 80-ih poput Willowa, Ladyhawke i The Princess Bride, ovo je film s kojim trebate provesti vikend.

 

drevni_izumiPOVIJEST – Peter James i Nick Thorpe: Drevni izumi

Ako želite obogatiti svoje znanje o našim precima i njihovim izumima te to učiniti na jednostavan i zabavan način – preporučujemo vam knjigu „Drevni izumi“. Zaljubljenici u povijest i tehniku uz ovu knjigu zasigurno će provesti dobar vikend. 

 

dins_curse

VIDEO IGRE – Din’s Curse (2010)

Ovaj akcijski RPG u najboljoj maniri slavnog Diabla 2010. izdao je nezavisni razvojni studio SoldakEntertainment. Od tada je više puta patchan poboljšanjima te je izdana i ekspanzija Demon War.

Kao što je i za očekivati od jedne indie igre, grafika i zvukovi nisu na modernoj razini, no Din’s Curse to više nego nadoknađuje iznimnim gameplayom. Jedan element toga su dinamični questovi. Što ih igrač duže ostavlja neriješene, to je veća vjerojatnost da se iz njih “izrode” daljnji questovi i opasnosti za selo koje igrač brani od čudovišta iz tamnice.

Drugi snažan aspekt igre je fleksibilnost pri izradi lika – moguće je odabrati neku od gotovih klasa koje imaju po tri skupine skillova, ali je također moguće stvoriti i vlastitu sa dvije skupine (od njih 20-ak) po vlastitom izboru. Topla preporuka.

 

ancient-aliensALTERNATIVA – Ancient aliens (2009)

2009. godine History Channel prikazao je tv special “Ancient aliens“ koji je na kraju postao pilot serije (istog naziva) koja je uslijedila, a ove godine ušla u svoju 4. sezonu. Serija se bavi teorijom postojanja drevnih astronauta te tvrdi da drevni tekstovi, legende i arheološki nalazi sadrže dokaze o kontaktu naših predaka s izvanzemaljcima.

Unatoč visokoj gledanosti postoji i druga strana – znanstvena zajednica koja je, naravno, seriju optužila za propagiranje pseudoznanosti i pseudopovijesti.

 

carcassonneSTOLNE IGRE – Carcassonne (2000)

Tipičan primjer igara na ploči u tzv. njemačkom stilu, Carcassonne je jedna od najpoznatijih društvenih igara uopće. Originalno izdana 2000., u međuvremenu je višestruko nagrađivana te je za nju izdano mnoštvo ekspanzija. Premisa je jednostavna i vrlo zarazna: igrači se izmjenjuju u polaganju pločica na igraću površinu, kojima spajaju ceste i stvaraju srednjevjekovne gradove. Na njih stavljaju figurice svojih podanika te tako na nekoliko načina zauzimanjem prostora ostvaruju bodove, no pri tome moraju paziti kako drugi igrači ne bi preuzeli njihov teritorij.

Ako do sada niste probali Carcassonne, svakako je vrijeme da to učinite pa čak i ako ste potpuno novi u svijetu društvenih igara – ovo je izvrsna prilika da se s njime upoznate. A ako ste već prekaljeni igrač, Carcassonne je poput starog prijatelja s kojim se uvijek ugodno družiti.

 

Joseph_Campbell_jpgMITOLOGIJA – Joseph Campbell and the Power of Myth

Dokumentarna serija s Josephom Campbellom (američki pisac najpoznatiji po svojem radu iz komparativne mitologije i komparativne religije) i američkim novinarom Billom Moyersom, pod nazivom “Joseph Campbell and the Power of Myth”, svjetlo dana ugledala je 1988. godine. Serija se sastoji od 6 jednosatnih epizoda koje su uobličene kao razgovori Campbella i Moyersa.

Ukoliko vas ovih par podataka nije privuklo k ovom dokumentarcu navest ćemo i nazive epizoda zbog kojih možda promijenite mišljenje: The Hero’s Adventure, The Message of the Myth, The First Storytellers, Sacrifice and Bliss, Love and the Goddess, Masks of Eternity. Ništa? No dobro, evo onda jedan trač – već u 1. epizodi George Lucas priznaje da je Campbellov rad direktno utjecao na stvaranje filmova Ratovi zvijezda, a što tek slijedi… A-ha!

 

elric_coverKNJIGEMichael Moorcock: Elric od Melnibonéa

Obavezno štivo za prave obožavatelje Sword & Sorcery žanra, Elric se proslavio kao prvi pravi antiheroj žanra u kojem su dominirali izravni i snažni herojski likovi. Rođen kao nasljednik najmoćnijeg carstva, Elric se odmah isticao svojim nedostojnim izgledom. Slabašni albino je tijekom odrastanja morao piti droge i mistično ljekovito bilje kako bi mogao makar ustati iz kreveta.

Dok su njegovi vršnjaci vitlali sabljom, on je provodio vrijeme nad knjigama, učeći o mračnim magijama i ljudskim vrlinama, moralu i ostalim stvarima koje je njegov narod zaboravio. Pronalaskom demonske sablje Buronoše, Elric nailazi na dilemu koja će se provlačiti serijalom: može li obuzdati gnjev oštrice koja ga održava na životu ili će se prepustiti njenoj požudi za krvi i dušama?