terry-pratchett.jpg Poznati britanski pisac Terry Pratchett, od prošle godine sir Terry Pratchett, iskovao si je mač od meteorske rude koji ide uz njegovu vitešku titulu, objavio je News.com.

terry-pratchett.jpgPoznati britanski pisac Terry Pratchett, od prošle godine sir Terry Pratchett, iskovao si je mač od meteorske rude koji ide uz njegovu vitešku titulu, objavio je News.com.

Uz pomoć svog prijatelja Jakea Keena, stručnjaka na području starinskih načina izrade metalnih predmeta, iskopao je 81 kilogram rude. Istopio ju je kod svoje kuće (Wiltshire, mjesto zapadno od Londona) u improviziranoj peći od ilovače i sijena, a kao gorivo je koristio ovčje gnojivo.

U rudu koju je našao u blizini svog imanja dodao je komade meteorita kako bi maču dao "magic touch". Nakon nekoliko dana zakucavanja metala ušipe, odnio ih je kovaču koji ih je oblikovao u mač, te posrebrio.

Pratchett, naživciran time što vitezovi ne smiju nositi mačeve, izjavio je o svom maču: "Većinu svog života stvarao sam neopipljive stvari, stoga je izvanredan osjećaj kad napravite nešto što je zaista stvarno."

     

mac.jpg