traveller.jpgNakon skoro deset godina u limbu, jedna od najstarijih i najpopularnijih SF roleplaying igara, Traveller, vraća se u svome originalnome ruhu. Marc Miller, kreator Travellera, dao je licencu Mongoose Publishingu za izdavanje nove Traveller linije, koja će slijediti timeline iz Classic Travellera. Core rulebook novoga Travellera izaći će tijekom veljače 2008. Paralelno Mongooseu, Miller će kroz svoju kompaniju Far Future Enterprises izdati 5. ediciju Traveller sistema, a koja će biti superset pravila Mongooseovog Travellera. Dakle, Traveller5 će proširiti Mongooseova pravila do najsitnijih detalja.

Iz Mongoosea također najavljuju kako će svoj Traveller sistem koristiti u drugim licenciranim SF proizvodima, a kao prvi od njih najavljen je novi Starship Troopers RPG. Također će svoja Traveller pravila izdati pod OGL licenci.

Iako ovo znači da će već postojeće Traveller licence uskoro isteći i neće biti obnovljene (u korist Mongooseovoj licenci), Steve Jackson Games i dalje će nastaviti izdavati suplemente za svoj GURPS Traveller (koji se od Classic Travellera razlikuje u timelineu), te online časopis Journal of the Traveller’s Aid Society (JTAS).

Nadamo se da će Traveller ponovo doživjeti svoju staru slavu!

Mongoose Publishing press release
Daily Illuminator