wizards.jpg Wizards of the Coast objavili su svoje planove za dvofaznu implementaciju Open Gaming Licencea (OGL) i System Reference Documenta (SRD) u četvrtoj ediciji D&Da.

U prvoj fazi koja počinje za nekoliko tjedana, izdavači će moći po cijeni od 5000 američkih dolara dobiti OGL licencu za svoje proizvode, zajedno sa nekoliko kopija core 4th edition knjiga i SRDom, te će svoje proizvode smjeti pustiti u prodaju nakon 1. kolovoza, kada će četvrta edicija biti prezentirana na Gen Conu. 

U drugoj fazi, koja počinje 1.1.2009, OGL će postati javno dostupna bez naknade. Ovo će izdavačima koju kupe licencu u prvoj fazi omogućiti četiri mjeseca prednosti pred konkurencijom. Goodman Games i Necromancer Games već su najavili kupovinu ove licence, a Mongoose Publishing i Green Ronin se još uvijek dvoume o isplativosti, s obzirom na to da imaju svoje vlastite rpg linije nezavisne o D&Du.

Još jedna novost naspram OGLa treće edicije jest to što će ova biti specifično vezana uz D&D. Po trenutnim najvama, svi proizvodi pod novom OGL morat će koristiti 4th edition PHB kao bazu svojih pravila. Kako će (i hoće li uopće) biti moguće izdavati d20 proizvode izvan domene fantasya i D&Da, još nije poznato. U svakom slučaju, d20 kao takav više neće postojati u četvrtoj ediciji.

Više informacija o ovome možete potražiti na EN Worldu.