westendgames_logo.jpgIako je novijim igračima naziv West End Games možda nepoznat, onim malo iskusnijima ova firma dobro je poznata kao izdavač prve ikada Star Wars roleplaying igre, koja je među ostalime postavila većinu temelja za Star Wars expanded universe. Nažalost, firma je 1998. godine bankrotirala, a i nedavni pokušaj vraćanju u život neslavno je propao otkazivanjem rpg-a Septimus. No vlasnik kompanije, Eric Gibson, nedavno je objavio kako su financijske poteškoće uzrokovane otkazivanjem Septimusa riješene, i kako West End Games kreće u nove podvige.

Na vrhu liste prioriteta nalazi se modularizacija njihovog D6 sistema, te transformacija u Open D6. Time bi D6 postao otvoreni sistem, dostupan bilo kome za izradu igara baziranih na njemu, ali i modifikaciju samoga sistema. Kako bi taj potez što bolje proizveo planirani efekat, bit će otvoren D6 website koji će služiti kao središnji portal za sve vezano uz D6, poglavito za uploadanje vlastitih modifikacija sistema i komunikaciju među igračima i dizajnerima.

No najzanimljiviji dio ovog podviga je osnivanje zasebne kompanije koja će se brinuti o Open D6. To samo po sebi ne bi bilo toliko čudno da nije slijedećeg plana. Naime, nakon što se kompanija postavi na noge, njene dionice će biti puštene u prodaju s nadom kako će ih kupiti fanovi (ali i izdavači) zainteresirani za budućnost Open D6. Ideja je da upravo oni kojima su D6 proizvodi namijenjeni usmjeravaju njegov daljnji razvoj. Koliko će ovaj plan uspjeti, ostaje nam za vidjeti, jer je preživljavanje u igraćoj industriji oduvijek bili prilično teško.