nar1Prema novoj studiji fizičara Bogdana Constantinescua s Horia Hulubei, Nacionalnog instituta za fiziku i nuklearni inženjering u Bukureštu, drevni Transilvanijci, sudeći po analizi tajnog skrovišta neprocjenjivih narukvica u obliku zmije, posjedovali su nevjerojatne količine zlata.

nar1Prema novoj studiji fizičara Bogdana Constantinescua s Horia Hulubei, Nacionalnog instituta za fiziku i nuklearni inženjering u Bukureštu, drevni Transilvanijci, sudeći po analizi tajnog skrovišta neprocjenjivih narukvica u obliku zmije, posjedovali su nevjerojatne količine zlata.

 Narukvice su iskopali pljačkaši prije 10 godina na arheološkom nalazištu Sarmizegetusa Regia. Od 24 narukvice, 12 ih se nalazi u rumunjskom Nacionalnom povijesnom muzeju u Bukureštu, a 12 ih je izgubljeno ilegalnom trgovinom.

Constantinescu tvrdi da su obrtnici svaki spiralni zavoj na narukvicama oblikovali u cijelosti od ingota (komad metala koji se dobije izlijevanjem taljevine u neki oblik). Većina ovih modnih dodataka doseže težinu od 1 kg svaki, teret koji Paul Craddock, stručnjak za materijale, smatra iznenađujućim i zaključuje da su „oni“ imali puno zlata.

nar2

„Oni“ su Dačani, misteriozni suvremenici antičkih Rimljana. Vladali su Transilvanijom stoljećima prije nego što je Bram Stoker sanjao Drakulu. Dačani iza sebe nisu ostavili zapise, ali narukvice nam sugeriraju da su bili puni blaga. Kemijski potpis narukvica poklapa se s potpisom transilvanijskog zlata, a Constantinescu sumnja da je zlato za narukvice najvjerojatnije došlo s dvije rijeke u blizini Sarmizegetusa Regie.

Za što su narukvice bile namijenjene? Jedna stvar za koju nisu bile jest svakodnevno nošenje jer na njima nema znakova uporabe. Constantinescu pretpostavlja da su bile ponuđene dačanskom jedinom bogu Zalmoksisu. To bi moglo objasniti zašto je riznica bila neotvorena tisućama godina. „Vjerojatno je bila božanska kazna, prokletstvo za svakog tko bi pokušao uzeti komad blaga jer zlato je pripadalo bogu.“, spekulira Constantinescu.

nar3Arheolog Otis Crandell sa sveučilišta Babes Bolyai u Cluj – Napoci u Rumunjskoj smatra da je vjerska uporaba dobra teorija. Iako nije bio dijelom studije, Crandell smatra da su narukvice bile u riznici zbog trgovine i distribucije. Priznaje da su sve to samo nagađanja dok arheolozi ne skupe sve narukvice i prateće artefakte na mjestu gdje su iskopane, ali teško da će do toga doći s obzirom na to da je 12 narukvica najvjerojatnije izgubljeno ilegalnom prodajom.

Ipak, zbog cijele te mutne priče oko nalazišta narukvica, znanstvenici još uvijek sumnjaju u njihovu autentičnost i starost od najmanje 2000 godina. Naime, nadajući se da će izbjeći rigoroznu kaznu, pljačkaši su tvrdili da je narukvice napravio njihov mrtvi kolega od rastopljenih grčkih novčića.

Narukvice jesu nađene s novčićima, koji su proizvedeni između 100 – 70 g. pr. Kr., što može sugerirati da su bile zakopane tijekom tog vremenskog perioda. Osim toga, nova studija dokazuje da su grčki novčići napravljeni od čišćeg zlata nego blago iz Sarmizegetusa riznice, a na narukvicama su tamne mrlje koje indiciraju na mnogo godina provedenih u podzemlju.

S druge strane, Paul Craddock tvrdi da su krivotvoritelji mogli skuhati leguru simulirajući transilvanijsko zlato, a zatim postarati narukvice umakanjem u kiselinu. Čak i autor studije Constantinescu kaže da ne može u potpunosti isključiti mogućnost da su narukvice tvorevina modernog vremena. Ali isto tako smatra da ne bi bilo u ničijem financijskom interesu krivotvoriti toliko sličnih predmeta. „Cijena bi pala kada bi imali 20 gotovo identičnih predmeta.“ tvrdi Constantinescu.

dak1Samrmizegetusa Regia bila je dakijsko vjersko i političko središte zadnjih nekoliko stoljeća kulturalnog vrhunca, koje je trajalo od 500. g. p.n.e . do 100 g. n.e., kada je Rim osvojio Dakiju.

Arheološka istraživanja pokazuju da su, iako povremeno ujedinjeni kao konfederacija, Dačani zapravo bili slobodna skupina plemena. Većinom zemljoradnici i pastiri, ali i međunarodni trgovci, lončari i ljevači željeza.

Ali, kako Dačani iza sebe nisu ostavili pismene zapise, možda nikada nećemo shvatiti opseg njihovih dostignuća.