bazenTijekom prvog dijela brončanog doba (oko 2200. do 1400. pr. Krista) u karpatskom bazenu u centralnoj Europi, većina stanovništva živjela je u tzv. tell-building društvima.

Tijekom prvog dijela brončanog doba (oko 2200. do 1400. pr. Krista) u karpatskom bazenu u centralnoj Europi, većina stanovništva živjela je u tzv. tell-building društvima.

bazen

U novom radu, Claes Uhner sa Sveučilišta Gothenburg u Švedskoj, ukazuje kako su vođe takvih društava bili sposobni kombinirati nekoliko načina vlasti kako bi uspješno dominirali ostatkom populacije, što je dovelo do stvaranja stabilnog društvenog sistema.

Tell-building društva su nazvana po posebnom obliku naselja s velikom gustoćom stanovništva i graditeljstva, koje se tijekom vremena pretvorilo u društvo s mnogo kulturnih slojeva.

madjarskaProučavajući prethodne analize i objavljene materijale iz karpatskog bazena, te na osnovi novih pronalazaka u tell naselju Százhalombatta-Földvár u Mađarskoj, Uhner opisuje načine kako su vladari zadržavali vlast.

Društva brončanog doba imala su relativno naprednu ekonomiju utemeljenu na agrokulturalnoj proizvodnji i uzgoju životinja, kao i metalurgiji koja im je omogućavala sudjelovanje u regionalnoj i vanjskoj trgovini bronce i drugih vrijednih obrtničkih proizvoda.

„Ostvarivanjem kontrole nad tim dijelovima ekonomije, vladari su mogli financirati političke aktivnosti i vladarske organizacije“, izjavio je Uhner. On također smatra kako su kroz vojnu moć, vladari mogli držati pod kontrolom okolna naselja, kako ne bi narušila stabilnost utvrđenih tellova.

Većina naselja bila je stacionirana u blizini rijeka i ostalih prometnica, pa su mogli zahtijevati danak od trgovačkih ekspedicija i djelovati kao posrednici u izmjeni dobara u regiji. Uhner nadodaje da su veliki tellovi bili primjeri uspješnog društva s dugom i stabilnom poviješću koja je omogućila vladarima da koriste kulturnu tradiciju kako bi ojačala svoju moć. Tellovi su primjer socijalnog sistema koji je dobro funkcionirao, legitimizirajući socijalnu poziciju elita i  njihovo pravo da vladaju.

Uhnerov bitni zaključak je da su se izvori moći međusobno podržavali. Ekonomska snaga je omogućavala vojnu i ideološku. Vojna snaga je korištena za čuvanje resursa, dok je ideologija legitimizirala društveni sistem. To je bilo moguće jer su tell naselja služila kao politički centri moći.

Redistribucija materijala i specijalizirana produkcija bila je povezana i imala je ključnu vojnu i ideološku važnost. Kontroliranjem tella i aktivnosti vođene u njima, vladari su imali organizacijsku prednost nad ostatkom populacije, te je za ostale bilo teško stvoriti konkurentske pozicije.

Ukratko rečeno: Moć kontrole je omogućila kontrolu moći.