uvodArheolozi su pronašli 2000 godina stare ostatke psa za kojeg se vjeruje da je čuvao drevno blago.

 

Arheolozi su pronašli 2000 godina stare ostatke psa za kojeg se vjeruje da je čuvao drevno blago.

Na arheološkom lokalitetu željeznog doba u selu Hallaton u blizini Market Harborougha u Engleskoj, arheolozi su iskopali kostur psa veličine labradora ili njemačkog ovčara za kojeg se vjeruje da je čuvao blago iz Hallatona.

pas

Tzv. “Hallatonsko blago” sastoji se od 5000 komada zlatnog i srebrnog novca, a otkriveno je prije jedanaest godina kada je Ken Wallace metalnim detektorom pronašao prvih 130 kovanica. Osim novca, pronađen je i  antički nakit, te rimske kacige. Kostur psa iskopan je nedavno, na samom prilazu arheološkom lokalitetu.  Pretpostavlja se da je pas žrtvovan kako bi njegov duh čuvao blago.

novcici

Tijelo je položen na neobičan način, s glavom okrenutom prema blagu. Kostur nije u potpunosti sačuvan, jer nedostaju zadnje noge. Također je zanimljivo da je pas zakopan povrh kostiju drugog psa, a postoje indicije da se ispod nalazi još jedan. Arheolozi pretpostavljaju da je duh “ psa čuvara“ nakon nekog vremena gubio na snazi, pa je bilo potrebno žrtvovati novog psa. Vicki Score, voditeljica projekta navodi: „Za psa, koji je vjerojatno žrtvovan u poodmaklim godinama,  to je trebala biti velika čast.„

Osim zanimljivog vjerovanja drevnih stanovnika ovog područja, novi pronalazak nam otkriva kako je veza između psa i čovjeka postojala i prije više tisuća godina.