krk-odozgoNa Krku su danas predstavljeni ostaci antičkog hrama, pronađenog u prizemlju obiteljske kuće u gradu Krku, za kojeg se pretpostavlja da je bio posvećen Veneri.

 

veneraNa Krku su danas predstavljeni ostaci antičkog hrama, pronađenog u prizemlju obiteljske kuće u gradu Krku, za kojeg se pretpostavlja da je bio posvećen Veneri.

Tijekom obnavljanja kuće slučajno su pronađeni ostaci puno starije građevine te su na mjesto događaja pozvani arheolozi koji već tri mjeseca rade na iskapanjima i istraživanjima dosad pronađenih artefakata.

Arheolog Nino Novak iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Rijeci, pretpostavlja da se radi o ostacima hrama posvećenog Veneri. Temeljem rezultata arheoloških istraživanja na drugim lokacijama na ovom otoku bilo je za očekivati da se na njemu nalazi i hram posvećen božici Veneri.

Novak smatra da hram potječe iz 1. stoljeća p.n.e. te da je bio 14 metara dugačak, a 8 metara širok. Unutar kuće u kojoj su otkriveni ostaci, točnije u njezinom prizemlju, nalazi se žrtvenik hrama koji će biti prekriven staklenom pločom i na takav način otvoren za javnost. Ostali dijelovi hrama vjerojatno se nalaze pod susjednim kućama.