uvod-crkvaArheolozi su pronašli drevnu crkvu o kojoj u Otkrivenju piše sv. Ivan. U zapadnoj Turskoj, na mjestu drevnog grada Laodiceja, iskopana je crkva koju arheolozi datiraju u 4. stoljeće.

Arheolozi su pronašli drevnu crkvu o kojoj u Otkrivenju piše sv. Ivan. U zapadnoj Turskoj, na mjestu drevnog grada Laodiceja, iskopana je crkva koju arheolozi datiraju u 4. stoljeće.

Prema izjavi voditelja iskapanja Celala Simseka, crkva je locirana radarom za podzemna mjerenja i istraživanja, a očuvana je uglavnom u prvobitnom stanju. Nakon posjeta mjestu arheoloških iskapanja, turski ministar kulture Ertugrul Gunay, izjavio je da se radi o uzbudljivom otkriću i da će crkva nakon daljnjih istraživanja svijetu biti predstavljena idućeg ljeta. Nadodaje kako je iznimno zadovoljan da osim Efeza i ostala arheološka nalazišta dobivaju na popularnosti.

turska-crkva

Antički grad Laodiceja (danas Curuksu Cayi) u Frigiji spominje se u posljednjoj knjizi Novoga zavjeta kao sjedište sedme kršćanske zajednice. Apostol Ivan, zatočen od rimskog cara Domicijana na otoku Patmosu u Egejskom moru, zapisao je:

“Ja, Ivan, brat vaš i sudionik nevolje, kraljevstva i ustrajnosti u Isusu, bijah zbog riječi Božje i zbog Isusova svjedočanstva na otoku zvanom Patmos. U dan Gospodnji padoh u zanos i čuh kako se iza mene ori jak glas poput trube: ‘Što vidiš, napiši u knjigu i pošalji sedmerim crkvama: u Efez, Smirnu, Pergam, Tijatiru, Sard, Filadelfiju i Laodiceju!” (Otk 1,9-11.)

Inače, grad Laodiceja je poznat kao mjesto Koncila održanog u 4. stoljeću. Pretpostavlja se da je crkvu utemeljio Kološanin Epafra, Pavlov učenik, koji je širio kršćanstvo na području Frigije.