uvodnaArheolozi su pronašli ostatke objekta iz kamenog doba u Shaanxi, centralnoj provinciji Kine, za koje se smatra da su bili prethistorijska “gradska vijećnica”.

 

loncarstvoArheolozi su pronašli ostatke objekta iz kamenog doba u Shaanxi, centralnoj provinciji Kine, za koje se smatra da su bili prethistorijska “gradska vijećnica”.

Ostaci objekta sagrađenog u obliku pentagona pronađeni su na arheološkom lokalitetu Xiahe u Bashui. Datiraju iz doba kulture Yangshao za koju se smatra da je postojala tijekom mlađeg kamenog doba, oko 5000 do 3000 godina prije Krista. Bila je to neolitska kultura koja je postojala na području Žute rijeke, a otkriveni relikti iz tog doba uključuju lončarstvo obojano šarenim bojama. Najnoviji pronalasci daju naslutiti da je zgrada uništena potresom.

Zdanje se prostiralo na 364 kvadratna metra i moglo je primiti stotine ljudi odjednom te je korišteno kao mjesto za sastanke, rekao je Zhang Pengcheng, istraživač arheološkog instituta Shaanxi. “Drevni stanovnici morali su podići 4 velika drvena stupa duž zidova kako bi tako veliko zdanje moglo stajati,” zaključuje Zhang. Nadodaje da je zgrada bila posebna jer je imala višeslojne zidove, pod prekriven kalcitom i ognjište u sredini veličine 1.8 m. Detaljnim istraživanjem otkriveno je da zgrada u kasnijim vremenima nije napuštena, već su gornje strukture pažljivo uklonjene. Istraživači još nemaju sigurnih dokaza čemu je zgrada služila.