uvodsporeNa sjeverozapadu Argentine znanstvenici su iskopali fosil biljke koja po svojoj starosti preuzima naslov najstarije i time prve biljke na Zemlji. Značaj tog otkrića jest u tome što dokazuje da su se prve biljne vrste razvile prije 472 milijuna godina, 10 milijuna godina ranije nego što se do sada vjerovalo.

 

nalazisteNa sjeverozapadu Argentine znanstvenici su iskopali fosil biljke koja po svojoj starosti preuzima naslov najstarije i time prve biljke na Zemlji. Značaj tog otkrića jest u tome što dokazuje da su se prve biljne vrste razvile prije 472 milijuna godina, 10 milijuna godina ranije nego što se do sada vjerovalo.

Tim znanstvenika vođenih dr. Claudijom Rubinstein s Odsjeka za paleontologiju argentinskog instituta u Mendozi, iskopali su kamenje na Andama te primjerke dali na analizu kako bi utvrdili njihovu starost. Rezultati su bili neočekivani i iznenađujući jer su pokazali da su spore nađene u kamenju stare 472 milijuna godina.

Dr. Rubinstein pojašnjava zašto je ovo veliko otkriće: “U kamenju smo pronašli spore biljaka koje pripadaju primitivnim kopnenim biljkama, bez korijena i stabljike. Te spore se nazivaju cryptospore. Pronašli smo pet različitih rodova što nam pokazuje kako su se one već počele dijeliti. To je dokaz da su ove biljke naselile Zemlju puno prije nađenih spora.“

cryptospores

Znanstvenici procjenjuju da se kolonizacija navedenih biljaka dogodila u ordoviciju, 6. geološkom razdoblju paleozoika koje datira prije 488 do 472 milijuna godina, a možda čak i u kasnom razdoblju kambrija prije 499 do 488 milijuna godina. Prethodne najstarije poznate biljke na Zemlji pronađene su u Saudijskoj Arabiji i Češkoj, a procijenjena starost im je od 461 do 463 milijuna godina.

Biljke su najvjerojatnije naseljavale područje Gondvane, južnog superkontinenta koji se sastojao od većine kopnenih masa koje sačinjavaju današnje kontinente južne hemisfere, kao što su već pokazala prethodna otkrića.