1Bilježnica stara 350 godina koja opisuje pogubljenje nevine žene zbog odnosa s đavlom objavljena je na internetu zahvaljujući biblioteci „John Ryland“, Sveučilišta Manchester.

4Bilježnica stara 350 godina koja opisuje pogubljenje nevine žene zbog odnosa s đavlom objavljena je na internetu zahvaljujući biblioteci „John Ryland“, Sveučilišta Manchester.

Puritanski pisac Nehemiah Wallington zapisivao je u dnevnik svoje stavove o životu, religiji i građanskom ratu jednako kao i o suđenjima vješticama iz tog perioda. Do 1654. godine Wallington je katalogizirao 50 bilježnica, od kojih je danas poznato samo sedam.

Prošle godine, tim stručnjaka iz Centra za nasljeđe i brigu o kolekcijama (Heritage imaging and collection care), provelo je tjedan dana pokušavajući pretvoriti dnevnik u digitalni dokument.

Matthew_HopkinsWallington u njemu piše o kovenu vještica, utemeljenom u selu Manningtree koje je ujedno i dom lovca na vještice, zloglasnog i brutalnog generala Matthewa Hopkinsa.

Unutar dvije godine, Hopkins i njegov pomoćnik Stearne bili su izravno odgovorni za vješanje 112 ljudi pod optužbom za vještičarenje, mnogo više nego što je ubijeno u cijelom 16. stoljeću i oko 40 posto cjelokupnog broja smaknutih vještica između 15. i 18. stoljeća.

Obojica su se povukli s dužnosti 1647. godine i napisali knjigu o tome kako otkriti vještice i poraziti đavla. Hopkinsova knjiga „Otkriće vještica“ iznimno je utjecala na kolonije u Novoj Engleskoj, u SAD-u i njihove vlastite progone.

1645. godine Hopkins je postavljen na slučaj Elizabeth Clarke koja je, pod mučenjem, navela imena još nekoliko žena, uključujući i svoju kćer Rebeccu. Osim Rebecce koja je, nakon mučenja i optuživanja majke, pošteđena, svih 19 spomenutih žena je obješeno. Wallington je opisao slučaj u svojem dnevniku.

2

Nehemiah Wallington, kaže voditeljica Tatton Parka (jedne od četiri ustanove koje posjeduju kopiju dnevnika), bio je inteligentan radnik 17. stoljeća koji se borio sa svakodnevnim izazovima svojeg života, a u jednom si razdoblju čak pokušao oduzeti život nakon živčanog sloma.

Iako prema današnjim kriterijima prepuni zastrašujućih podataka, Wallingtonovi rukopisi vrlo su važan izvor za učenjake i znanstvenike koji izučavaju ovaj turbulentan, ali utjecajan povijesni period.