mumija1Na istoku Kine, prilikom restauracije gradske ceste, pronađeno je mumificirano tijelo žene iz dinastije Ming.

mumija1Na istoku Kine, prilikom restauracije gradske ceste, pronađeno je mumificirano tijelo žene iz dinastije Ming.

Prilikom radova na proširenju ceste u gradu Taizhou, u istočnoj Kini, radnici su na 2 metra ispod površine zemlje naišli na grobnicu. Odmah su pozvali arheologe koji su iskopali drveni lijes sa savršeno očuvanim mumificiranim tijelom žene.

Žena je bila obučena u tradicionalnu odjeću dinastije Ming koja je vladala od 1368. do 1644. godine. Haljina je bila izrađena od svile i pamuka – materijala koji su u to doba bili izrazito cijenjeni i rijetki, te su arheolozi zaključili da se radi o ženi iz visokog društva.

mumija3

U prilog tome govori i skupocjeni prsten kojeg su pronašli na ženinoj ruci. Osim toga, u lijesu su još pronađene i kosti, keramika, relikvije, te drevni spisi.

mumija4

Mumija duga 1,5 metar bila je položena u smeđu tekućinu koja je vjerojatno pomogla očuvanju tijela i odjeće.

mumija5

Arheolozi su iznenađeni time kako je tijelo žene mumificirano jer ne pokazuje nikakve znakove propadanja: crte lica su prepoznatljive, obrve i trepavice su također očuvane, kao i šavovi na odjeći, te uresi na cipelama. Osim ovog lijesa, arheolozi su pronašli još dva.

mumija2

Ovo nije prvi pronalazak mumija iz dinastije Ming na ovom području. Prvi se dogodio u svibnju 1979. godine kada je i osnovan muzej u gradu Taizhou. Ipak, ni jedna od pet do sada iskopanih mumija nije pronađena u ovako dobrom stanju.

Vladavina dinastije Ming trajala je nešto više od 200 godina, te je ostala poznata kao zlatno doba Kine. Bilo je to doba kada je vladalo bogatstvo i blagostanje kako u ekonomskom, tako i kulturnom pogledu. Dinastija Ming je odgovorna za izgradnju Zabranjenog grada, te za obnovu i proširenje Velikog kineskog zida.

U 17. stoljeću, korupcija, vanjski napadi i loše žetve su joj oslabile vlast i doveli do njena pada.