cadizSkupina međunarodnih znanstvenika možda je pronašla Atlantidu u močvarnim područjima južne Španjolske.

cadizSkupina međunarodnih znanstvenika možda je pronašla Atlantidu u močvarnim područjima južne Španjolske.

Grad koji se stoljećima smatra jednom od najvećih tajni i misterija povijesti, možda će napokon izgubiti pridjev mitski, ukoliko se nova otkrića međunarodnog tima znanstvenika pokažu točnima.

Zadnje dvije godine skupina znanstvenika predvođena američkim arheolozima pokušavala je uz pomoć moderne tehnologije locirati gdje se nalazila drevna Atlantida. Uvjereni su da su je pronašli u močvarnim područjima, blizuCadiza gdje ju je prije tisuće godina potopio ogromni tsunami.

Richard Freund, profesor na sveučilištu Hartfordu u Connecticutu i voditelj istraživanja, navodi: „To je snaga tsunamija. Teško nam je shvatiti da jedan val može izbrisati 100 kilometara kopna s lica zemlje.”

Skupina znanstvenika prvo se koristila satelitskim snimkama kako bi locirala potopljeni grad, a zatim je dodatno istražila potencijalnu lokaciju Atlantide kombinacijom podzemnih radara, podvodnom tehnologijom i digitalnim mapiranjem. Konačni rezultat je dao naslutiti da se blizu Cadiza, točnije na močvarnom tlu Nacionalnog parka „Dona Ana“ nalaze mogući ostaci Atlantide.

Atlantida

Naime, znanstvenici su tamo otkrili „memorijalne gradove“ vrlo slične ranije otkrivenim gradovima u unutrašnjoj Španjolskoj. Prema Freundovoj teoriji gradovi u unutrašnjosti sagrađeni su po uzoru na Atlantidu, a sagradili su ih preživjeli stanovnici mitskog grada.

platonPrvi put Atlantidu spominje grčki filozof Platon u svojim ‘Dijalozima’ iz 360. godine prije Krista. To je prvi pisani povijesni izvor o tom mitskom gradu za koji je Platon napisao da se nalazi ispred ‘Heraklovih stupova’, odnosno kod današnjeg Gibraltarskog tjesnaca. Koristeći Platonove opise, znanstvenici su se fokusirali na istraživanje Atlantika i Mediterana kao najvjerojatnije lokacije izgubljenog grada. Platon je također zapisao kako je otok zvan Atlantida u jednom danu i noći nestao u morskim dubinama.

Tsunamiji nisu rijetkost na ovom području i dobro su dokumentirani. Freund za primjer navodi da je jedan od najvećih, veličine današnje deseterokatnice, pogodio Lisabon 1755. godine.

Freund i njegova skupina planiraju dodatna iskapanja na mjestu na kojem vjeruju da se nalazi Atlantida.