1Ranije ove godine knjižnica i muzej Sveučilišta u Texasu iz Austina, Harry Ransom Center, predstavila je online kolekciju rukopisa srednjeg i novog vijeka. Kolekcija sadrži 215 primjeraka s preko 7000 stranica, a odnosi se na vremenski period od 11. do 17. stoljeća. Predstavljena kao odličan izvor povijesnih podataka za studente, profesore i sve ostale željne znanja, kolekcija je posebno bogata humanističkim rukopisima, literaturom na raznim narječjima i religijskim dokumentima.

Ranije ove godine knjižnica i muzej Sveučilišta u Texasu iz Austina, Harry Ransom Center, predstavila je online kolekciju rukopisa srednjeg i novog vijeka. Kolekcija sadrži 215 primjeraka s preko 7000 stranica, a odnosi se na vremenski period od 11. do 17. stoljeća. Predstavljena kao odličan izvor povijesnih podataka za studente, profesore i sve ostale željne znanja,  kolekcija je posebno bogata humanističkim rukopisima, literaturom na raznim narječjima i religijskim dokumentima.

234

Ostali primjerci su iz područja alkemije, arhitekture, astronomije, botanike, kartografije, klasične literature, diplomacije, drame, genealogije, heraldike, povijesti, zakona, matematike, medicine, vjerskih redova, glazbe, filozofije, poezije, znanosti, rata i o kraljevima i vladarima. Tipovi dokumenata su doista različiti pa osim ugovora, izvještaja, proglasa, propisa, papinih bula, govora, državnih zapisa, crkvenih proglasa tu su i razne korespondencije, dnevnici, peticije, vlasnički listovi, zapisi sa sjednica, bilježnički dokumenti, zabilješke i računi.

567

Povijesni dokumenti predstavljaju mnoge europske vladare poput Henryja VIII, Louisa XIII i Philipa III od Španjolske, ali i značajne povijesne osobe među kojima su Oliver Cromwell, Martin Luther, John Milton, Sir Isaac Newton, Abraham Ortelius i Sir Walter Raleigh. Kolekciju čine rukopisi iz brojnih država i povijesnih regija: Austrije, Irske, Škotske, Engleske, Bizanta, Italije, Portugala, Grčke, Nizozemske, Bohemije, Flandrije, Španjolske, Bolivije, Francuske, Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država. Naravno tu je i obilje jezika na kojima su rukopisi zapisani: nizozemski, talijanski, flamanski, staroengleski, francuski, njemački, grčki, engleski, latinski, hebrejski, španjolski.

8910

Digitalizacija ove impresivne kolekcije i dalje se nastavlja i svakog je dana dostupno sve više novog povijesnog bogatstva svima onima koji vole proučavati povijest.