keltsakgrobnicanaslovnicaU Njemačkoj kod Heuneburga, starog keltskog naselja nedaleko od grada Herbertingena, arheolozi su otkrili 2600 godina staru keltsku grobnicu u kojoj se nalazio nakit od zlata, jantara i bronce.

U Njemačkoj kod Heuneburga, starog keltskog naselja nedaleko od grada Herbertingena, arheolozi su otkrili 2600 godina staru keltsku grobnicu u kojoj se nalazio nakit od zlata, jantara i bronce.

Voditelj iskapanja, arheolog Dirk Krausse, rekao je da bi ovo otkriće moglo predstavljati prekretnicu u saznanjima o društvenoj povijesti Kelta kao i uvid u njihovu ranu kulturu upravo zbog neočekivano dobre očuvanosti same grobnice. Naime, Kelti iza sebe nisu ostavili nikakve zapise, a njihove kuće građene od drveta i gline vrlo brzo su propadale tijekom vremena.

keltskagrobnica1

Međutim pod ove grobnice obložen je hrastom čija će očuvanost omogućiti znanstvenicima da po godovima otkriju njenu točnu starost. Za sada se pretpostavlja da je u grobnici pokopana aristokratkinja iz Heuneburga, no nakon laboratorijskih analiza doći će se do puno više podataka.

keltskagrobnica2

 

Inače, Heuneburg se smatra jednim od najvažnijih keltskih naselja te vitalnim trgovačkim središtem u razdoblju između 620. i 480. godine prije Krista. Intenzivna iskapanja na tom području započela su 1950. godine, ali su na žalost svi pronađeni grobovi tijekom desetljeća iskapanja već bili opljačkani.

 

Cijela grobnica veličine 4×5 metara i težine od oko 80 tona izvađena je i otpremljena na daljnu analizu, a rezultati će javnosti biti predstavljeni u lipnju 2011. godine.

keltskagrobnica3