uvodU drevnom gradu Thmuisu na delti Nila u Egiptu arheolozi su pronašli hram kojeg je dao izgraditi Ptolomej II Filadelf.

ptolmejU drevnom gradu Thmuisu na delti Nila u Egiptu arheolozi su pronašli hram kojeg je dao izgraditi Ptolomej II Filadelf.

Ptolomej II Filadelf  (309. pr.Kr. – 246. pr.Kr.) bio je egipatski faraon iz dinastije Ptolomejević. Bio je ljubitelj znanosti i umjetnosti te nije čudo da je Egipat za njegove vladavine kulturno napredovao. U gradu Thmuisu digao je stelu te je podržavao nove gradnje i restauracije. Osim toga bio je dobar čuvar granica te je za njegove vladavine egipatska mornarica znatno napredovala i držala kontrolu nad cijelim Mediteranom.

Arheolozi smatraju da je novootkriveni hram dao sagraditi Ptolomej kao uspomenu na preminulu sestru i suprugu Arsinoe II, koju je toliko obožavao da ju je nakon smrti proglasio božicom te stavio na razinu starih božica Isis i Hathor. Istraživački tim na čelu s prof. Robertom Littmanom i Jayem Silversteinom sa Sveučilišta Hawaii napominju kako je istraživanje tek započelo te da će se do novih spoznaja tek doći. Ipak, otkrivaju kako su do sada pronašli jedan Ptolomejev natpis, fragmente reljefa te kanelirani stup čija veličina sugerira da se radilo o velikom hramu.

kolumnaArisnoe II je inače u povijesti ostala poznata kao prva (za sada) poznata žena faraon. Imala je veliki utjecaj na egipatsku politiku i neki povjesničari smatraju da bez njezinih savjeta Ptolomej nikad ne bi porazio Siriju u Prvom Sirijskom ratu ( 274-271 godine prije Krista).  Također je bila popularna među narodom i privukla je u Aleksandriju krug briljantnih znanstvenika, pisaca i umjetnika.

Inače, sam grad Thmuis je dosada urodio mnogim arheološkim pronalascima, ali nažalost oko 15 posto starog grada je devastirano izgradnjom naselja bez dozvole. No najveći problem s kojim se arheolozi suočavaju je najavljena izgradnja stadiona. Ipak, prof. Silverstein je optimističan i nadodaje da njegov tim radi na planu očuvanja kojim će se spasiti i do 80 posto drevnog grada.

natpis