uvodZbog nemira i prosvjeda protiv 30-godišnjeg režima Hosnija Mubaraka u Egiptu, koji i dalje ne prestaju, međunarodni muzeji u visokom su stanju pripravnosti, a neki arheolozi su već ponudili da otputuju u Egipat kako bi pomogli pri zaštiti egipatskih kulturnih blaga.

glaveZbog nemira i prosvjeda protiv 30-godišnjeg režima Hosnija Mubaraka u Egiptu, koji i dalje ne prestaju, međunarodni muzeji u visokom su stanju pripravnosti, a neki arheolozi su već ponudili da otputuju u Egipat kako bi pomogli pri zaštiti egipatskih kulturnih blaga.

Kulturnim stručnjacima još je svježe sjećanje na Bagdad 2003. godine i nemire prouzrokovane padom Saddama Husseina, kada su prosvjednici oštetili i ukrali nebrojene artefakte. Ipak, ohrabreni su reakcijama Egipćana koji su u jednom trenutku formirali živi lanac kako bi zaštitili muzej u Kairu od pljačkaša i vandala.

Karen Exel, predsjednica Britanskog egiptološkog istraživačkog društva upozorava da sve zemlje –  prijatelji Egipta, trebaju sudjelovati u međunarodnoj razmjeni starina, kako bi zaštitili kulturna dobra. Navodi da su već počeli nadzirati otuđene predmete na međunarodnom tržištu, te su španjolski arheolozi objavili preko interneta katalog ukradenih artefakta kako bi pomogli u praćenju istih.

displejU noći 28. siječnja tisuće prosvjednika preskočile su preko zida i ušle u prostor Egiptskog nacionalnog muzeja. Dvjema mumijama otkinute su glave, a skulptura iz Tutankamonove grobnice je prepolovljena. Dio prosvjednika poharao je dućan sa suvenirima, a unutar muzeja je razbijeno staklo na 13 vitrina. Šteta je nanesena i Tutankamonovoj galeriji.

Dr. Zahi Hawass, koji je nedavno imenovan novim ministrom za arheologiju u Egiptu, izrazio je optimizam. Uspio je pregledati stanje u kairskom muzeju te zaključio kako se većina oštećenih umjetnina može restaurirana i vratiti u prvobitno stanje.

Cairo_Musem_ProtestsPokušaji provala zabilježeni su i u Muzeju kraljevskog nakita u Aleksandriji, kao i u Koptskom muzeju u Kairu. Ista je sudbina zadesila i arheološki lokalitet u Sakari, 15 kilometara udaljen od egipatskog glavnog grada.

Na to Hawass daje komentar: „Poslao sam odbore za procjenu štete. Grobnice nisu uništene, ni pokradene. Mjesto Abusir je osigurano, kao i Dolina kraljeva u Luxoru i hramovi u Karnaku. Piramide u Gizi isto. I to sve zahvaljujući egipatskom narodu. Bili su pored mene cijelo vrijeme, stajali i čuvali danonoćno svako mjesto i muzej.”
Na pitanje da li misli da će zadržati poziciju ministra i nakon pada Mubaraka, Hawass odgovara: „Ne znam. Volim Egipat. Volim egipatske spomenike. Dao bih život za njih. I zaista sam sretan što je egipatska vlada, po prvi put, prepoznala vrijednost starina. Mi smo možda jedna od rijetkih zemalja u svijetu koje sada ima ministarstvo za arheologiju, i to je divno.“

usporedba