severuvodU okolici Rima pronađeno je bogato nalazište antičkih rimskih skulptura koje osvjetljava povijest dinastije Sever.

U okolici Rima pronađeno je bogato nalazište antičkih rimskih skulptura koje osvjetljava povijest dinastije Sever.

Tim arheologa koji je iskopavao na području rimske vile uz antičku rimsku cestu pronašao je zanimljivu kolekciju kipova koje vjerojatno predstavljaju članove dinastije Sever. Arheolozi su pri iskopavanju prvo ugledali bijeli vrat koji je pripadao kipu rimske žene.

Zatim su naišli na dječju glavu, pa još dvije glave koje su pripadale muškim skulpturama. Konačno su ustanovili da se radi o 6 statua zakopanih u zdencu u središtu atrija rimske vile. „Za sada smo pronašli jednu bistu, dvije muške glave, jednu žensku, zatim glavu djevojčice i statuu u prirodnoj veličini koja vjerojatno predstavlja nagog boga Zeusa. Svi kipovi su datirani u 3. stoljeće“, izjavio je ministar kulture.

sever

Odjeća i frizure skulptura upućuju da se radi o kipovima koje predstavljaju carsku dinastiju Sever čija je vladavina Rimskim carstvom trajala od 193. do 235. godine.

Dinastiju je osnovao Lucije Septimije Sever, rođen u Libiji. On je postao car 193. godine u kaotičnom periodu tzv. Godine pet careva. Ostali članovi obitelji uključuju Karakala, Severovog sina odgovornog za ubojstvo brata Geta, zatim Juliju Domnu, Severovu suprugu, poznatoj po glasnima da je održavala incestuoznu vezu sa sinom Karakalom, te Elagabal, ogovaranog po Rimu zbog svojih seksualnih skandala. Dinastija je okončala s Aleksandrom Severom. Njegova smrt je otpočela dugogodišnji period kaosa, krvoprolića i građanskih ratova poznat kao Kriza 3. stoljeća.

Arheolozi vjeruju da je zadnji vlasnik vile bio visoki oficir koji je bio u bliskim obiteljskim vezama s dinastijom Sever, a u blizini vile su pronašli i mauzolej koji vjerojatno pripada posljednjom vlasniku. Postavlja se pitanje zašto su kipovi obitelji Sever zakopani u zdenac?

Kipovi su brižljivo zakopani, a između fragmenata su položeni komadi sedre kako ne bi došlo do oštećenja. Čini se da su oni koji su ih zakopali željeli da se statue očuvaju do današnjih dana.