mary_rose_face_250.jpgNa izložbi otvorenoj prije tjedan dana u muzeju u engleskom Portsmouthu po prvi put je javnosti prikazano lice jedne od žrtava s poznatog engleskog ratnog broda Mary Rose.

mary_rose_face_250.jpgNa izložbi otvorenoj prije tjedan dana u muzeju u engleskom Portsmouthu po prvi put je javnosti prikazano lice jedne od žrtava s poznatog engleskog broda Mary Rose.

U noći 19. srpnja 1545. potonuo je engleski brod Mary Rose i sa sobom odnio više od 400 života. U 34 godine svoje službe Mary Rose je bio drugi najmoćniji ratni brod u floti engleskog kralja Henrya VIII, ali i njegov najdraži čemu u  prilog ide i činjenica da ga je nazvao po voljenoj sestri Mary Tudor, kasnijoj kraljici Francuske. Pričalo se da je i sam kralj, stojeći na zidinama dvorca Southsea, bespomoćno gledao potonuće broda i slušao krike svojih umirućih mornara.

mary_rose_wreck_250.jpgOlupina broda pronađena je 60-tih godina prošlog stoljeća, a 1982. godine je izvučena na površinu kako bi brod bio obnovljen. Zahvaljujući mulju u kojem je stoljećima ležao zakopan pronađeno je više od 19 tisuća dobro očuvanih artefakata koji su dali odličan uvid  i razumijevanje života i rada mornara, samog broda te njegove opreme i oružja.

Osim artefakata nađeni su i ostaci 170 mornara. Tek kod nekolicine, prema proučavanju kostura te okruženja u kojima su nađeni, znanstvenici su bili u mogućnosti utvrditi koja zaduženja su imali. Tako je pronađena lubanja mornara za kojeg se smatra da je bio šef palube jer je uz nju pronađena i oznaka njegova čina – zviždaljka, a koji bi čak mogao biti odgovoran za fatalnu grešku i kraj Mary Rose.

mary_rose_cannon_250.jpgNaime, bilo je mnogo teorija o razlogu potonuća, a u ono vrijeme Francuzi su se kleli kako je njihov pogodak bio odgovoran za kraj Mary Rose. No, dokazi s olupine broda pokazali su da je zapravo uzrok bila greška posade. Jak nalet vjetra prevrnuo je brod, a otvorena topovska okna omogućila su da se brod brzo napuni vodom što je dovelo do njegova potonuća. Odgovornost za otvore bila je dio posla šefa palube. Znanstvenici su napravili rekonstrukciju njegova lica koja je prikazala čovjeka u kasnim 30-ima ili ranim 40-im godinama, a proučavanjem kostiju i zubi saznali su da je početak njegova života obilježen teškim i napornim fizičkim poslom. No kasnije postavši mornar život mu postaje lakši probijanjem u hijerarhiji na brodu sve dok nije preuzeo dužnost šefa palube, na kojoj je i poginuo.

mary_rose_475.jpg