neandertalacHoće li nova otkrića na području Italije ispraviti predrasudu da su neandertalci bili brutalni divljaci?

Hoće li nova otkrića na području Italije ispraviti predrasudu da su neandertalci bili brutalni divljaci?

U pećini Fumane, nedaleko od Verone u sjevernoj Italiji, znanstvenici predvođeni paleoantropologom Marcom Peresanijem otkrili su 660 ptičjih kostiju.

spilja

Ostaci su bili zakopani u sloju zemlje čija se starost procjenjuje na 44 tisuće godina, a znanstvenici su razlučili 22 različite vrste ptica. Neke od njih su nam i danas poznate kao orao bradan, crvenonoga vjetruša, sup starješina, zlatni orao, golub grivnjaš, te planinska kavka.

Znanstvenici su uočili da su krila namjerno odsječena, a da je postupak skidanja perja i guljenja obavljen samo na krilima. Iz toga su izveli zaključak da su neandertalci čupali perje s određenom namjerom. Kako je perje ovih ptica raznobojno, u rasponu od crne, sivo-plave i narančaste, pretpostavili su da su naši stari preci upotrebljavali perje kao modni dodatak.

U prilog tome idu i nedavna otkrića na području Španjolske, koja su ukazala da su neandertalci koristili raznovrsne školjke kao nakit  za ukrašavanje, te činjenica da su sa ptica čupali samo tzv. ljetno perje koje je najduže i najljepše.

neandertalci

Ostale mogućnosti koje uključuju ubijanje ptica radi hrane ili radi izrade pernatih strijela su odbačene, jer pronađene ptice nisu imale bogatu hranjivu vrijednost, a strijele u to doba još nisu izumljene. 

Ovo otkriće pridonijelo je raspravi koja se razvila u zadnje vrijeme, a postavlja pitanje da li su neandertalci bili divljaci ili ipak sofisticirani, poput Homo sapiensa.

Čini se da su naši davni rođaci nepravedno nazivani divljacima, jer sve više studija pokazuje kako su vodili brigu ne samo o kuhanju i odgoju već i o ukrašavanju, koje se do sada smatralo odlikom nešto mlađeg rođaka, Homo sapiensa.