vojnichMisteriozna ilustrirana knjiga, zvana Voynichev rukopis, napisana na nepoznatom jeziku, od nepoznatog autora, već desetljećima ne prestaje izazivati pažnju povjesničara i znanstvenika, a sada je napokon otkriveno kada je rukopis nastao.

5Misteriozna ilustrirana knjiga, zvana Voynichev rukopis, napisana na nepoznatom jeziku, od nepoznatog autora, već desetljećima ne prestaje izazivati pažnju povjesničara i znanstvenika, a sada je napokon otkriveno kada je rukopis nastao.

Tajanstvena knjiga otkrivena je 1912. godine u blizini Rima, a dobila je ime po Wilfridu Voynichu, poljsko-američkom trgovcu knjiga koji je slučajno naišao na nju.

Od tada ona ne prestaje zbunjivati znanstvenike i povjesničare. Usprkos mnogim pokušajima vrhunskih američkih i britanskih kriptografa, nitko nije uspio dešifrirati ni jednu riječ iz knjige.

Tim znanstvenika predvođen kemičarom i arheološkim znanstvenikom Gregom Hodginsom, koristio je metodu radioaktivnog ugljika na četiri uzorka kako bi dokazali da je manuskript 100 godina stariji nego se prethodno vjerovalo, tj. da je napisan između 1404. i 1438. godine. U tome su i uspjeli, jer su nalazi pokazali da je rukopis pisan u ranom 15. stoljeću.

1

Četiri uzorka uzeta su sa stranica pergamenta izrađenih od životinjske kože. Hodgins je izjavio da tintu nisu mogli koristiti za utvrđivanje starost zapisa iz nekoliko razloga. Jedan od njih je što tinta u nekim dijelovima nije na bazi ugljika. Ipak, korištene boje ukazuju na renesansnu paletu.

4Voynichev rukopis je zaista impresivno djelo. Osim nepoznatog teksta (pomiješanog s latinskim izrazima) i astronomskih podataka, sadrži fascinantne ilustracije koje prikazuju neobične biljke i ljude koji se kupaju u, znanstvenici nagađaju, ‘Fontani mladosti’.

Tekst je pisan ptičjim perom, s lijeva na desno na 272 stranice, a autor je koristio abecedu koja je imala 20-30 distinktivnih znakova. Analizirajući kvalitetu pisanja (brzinu, trud i krivulje), potvrđeno je da je autor pisao s lakoćom.

3

Tijekom vremena javljale su se brojne teorije koje su rukopis proglašavale kodnom porukom, pa i djelom izvanzemaljaca. Hodigns smatra da se svakako radi o kodiranom tekstu, koji vjerojatno sadrži tajno znanje vezano uz alkemiju.

6