9_legija1Povodom novog filma o rimskoj Devetoj legiji ponovno je iz prašine izvučeno pitanje uzroka njenog nestanka koji već niz godina zbunjuje povjesničare.

 

Povodom novog filma o rimskoj Devetoj legiji ponovno je iz prašine izvučeno pitanje uzroka njenog nestanka koji već niz godina zbunjuje povjesničare.

film

Novi povijesni film „The Eagle“ iznova je postavio pitanje neobjašnjenog nestanka slavne Devete rimske legije u planinama Škotske. Film postavlja teoriju kako je 5000 najboljih rimskih vojnika nestalo u maglama Kaledonije prilikom pohoda na sjever kako bi suzbili nemire. No koliko ima istine u tome?

Stvaranje legende započelo je 1954. godine bestselerom „The Eagle of the Ninth“, spisateljice Rosemary Sutcliff, prema kojem je film i snimljen. Sutcliff kao glavnog lika radnje uvodi mladog centuriona Marcusa Aquillu koji progonjen uspomenom na oca nestalog s Devetom legijom, odlučuje krenuti na sjever preko Hadrijanovog zida kako bi otkrio što se zaista dogodilo.

Međutim, povjesničari imaju sasvim drugačije viđenje. Oni smatraju da knjiga i film nemaju veze s istinom, te teoretiziraju kako Deveta legija uopće nije nestala u Britaniji, već je prebačena iz Engleske na Srednji istok, gdje je konačno oko 160. godine pobijeđena od perzijske vojske.

9_legija1Ipak, ne postoje nikakvi dokazi da je legija ikad napustila Britaniju. Sve se svodi na puko nagađanje, a pokušaj opravdavanja teorije povjesničari nalaze u tri keramičke pločice s brojem Devete legije pronađene u Nizozemskoj. No, ni taj dokaz nije zadovoljavajući jer su pločice datirane u 80. godinu, kada je spomenuta legija zaista boravila na Rajni boreći se protiv germanskih plemena.

Zadnji provjereni dokaz o postojanju elitne legije dolazi iz Yorka, gdje joj natpis datiran u 108. godini daje zasluge za obnovu tvrđave. Negdje u razdoblju između 108. godine i sredine 2. stoljeća, kada je sastavljen popis svih legija, Deveta legija prestala je postojati.

zapis

Početak 2. stoljeća bio je nepovoljan za Britaniju. Rimski pisac Fronto zapisao je da je u vrijeme vladavine cara Hadrijana (117. – 138. godine) veliki broj rimskih vojnika poginuo u borbama s Britima. Ipak, točan opseg gubitaka ostao je nepoznanica.

Djelo „Carska povijest“ nepoznata autora, napisano u 3. stoljeću, nadodaje da u trenutku kada je Hadrijan postao car, “Brite je bilo nemoguće držati pod rimskom kontrolom”.

Britanski problem postao je od velike važnosti za Carstvo. To dokazuje i nadgrobni spomenik pronađen kod Ferentinuma u Italiji, od kojeg doznajemo da je Carstvo poslalo u Britaniju pojačanje od preko 3000 ljudi. Čak je i car Hadrijan osobno posjetio Britaniju 122. godine kako bi pokušao “ispraviti mnoge greške”, te sa sobom doveo i novu, Šestu rimsku legiju.

9_legijaČinjenica da su se stacionirali u tvrđavi York sugerira da su se “veliki gubici”  koje je naveo Fronto dogodili upravo Devetoj legiji. Deveta legija uvijek je bila najsjevernije smještena i time najizloženija napadima Brita, naročito prilikom njihovih ustanaka koji su u 2. stoljeću konačno i donijeli kraj slavne legije. Gubitak elitne jedinice bio je tako težak da je car Hadrijan shvatio da je jedini način očuvanja stabilnosti na britanskom otoku – gradnja zida.

Tzv. Hadrijanov zid podignut je kako bi rimski teritorij štitio od napada, ali i onemogućio pobunjenicima unutar rimskog teritorija pomoć sa sjevera. Zid je također doveo do različitog razvoj kultura s obje njegove strane.

Tako je nastanak stalne granice na britanskom tlu, koja je bila osnovica za razvoj nezavisnog kraljevstva Engleske i Škotske, posljednja zasluga Devete legije .