glad1Groteskna ili prelijepa? Rijetka starina ili nevjerojatna krivotvorina? Više od desetljeća Concordia Univerzitet istražuje porijeklo tajanstvene skulpture.

glad1Groteskna ili prelijepa? Rijetka starina ili nevjerojatna krivotvorina? Više od desetljeća Concordia Univerzitet istražuje porijeklo tajanstvene skulpture.

 Jednom je bila dio kolekcije Diniacopoulos mediteranskih antikviteta, a od 1999. godine u posjedu je Univerziteta.

Šezdeset i sedam centimetara visoko djelo u vapnencu s tragovima pigmenta prikazuje dvije gole figure s velikim glavama.

Na skulpturi se također nalaze i natpisi na neidentificiranom jeziku.

pismo

Da bi saznao više o ovoj umjetnini, direktor Specijalnih projekata i kulturalnih odnosa Concordie, Clarence Epstein, konzultirao je stručnjake s Cambridgea, te iz British Mueseuma, Brooklyn Museuma, Israel Museuma i Royal Ontario Museuma. Dosada, nijedan autoritet nije u mogućnosti utvrditi porijeklo skulpture.

“Jedan stručnjak tvrdi da kad bi se figura dokazano mogla smjestiti u razdoblje u kojem su Židovi napuštali Egipat, u tom bi slučaju ona bila jedno od najrjeđih nalaza te vrste,” kaže Epstein. “Drugi arheolog smatra da figura potječe iz predinastičkog razdoblja ili da se radi o krivotvorini.“

Švicarski povjesničar umjetnosti Jean-Jacques Fiechter smatra: “Iskusan sakupljač i znalac kao što je to Vincent Diniacopoulos, ne bi kupio ovaj artefakt, niti skupo platio njegovo dopremanje u Kanadu, da ga nije smatrao autentičnim.”

glad

Vincent i Olga Diniacopoulos, čija se kolekcija sada nalazi po muzejima i privatnim kolekcijama diljem svijeta, donijeli su ovo djelo u Kanadu. Nazvana „Glad u Saqqari“, skulptura je izložena 1950. godine u njihovoj obiteljskoj galeriji Ars Classica u  Montrealu.

Ime Saqqara odnosi se na područje nekropole drevnog Memphisa u Egiptu. No, kakve veze to područje ima sa samim djelom ili kako je dobilo upravo to ime ostaje tajna.

Pogledajte kratki film koji detaljnije prikazuje skulpturu.