mammothuvodJapanski znanstvenici planiraju “oživjeti” mamuta pomoću tkiva mamuta koje je pronađeno u ledu Sibira te pohranjeno u ruskom istraživačkom laboratoriju. Jedan od znanstvenika, Yomuri Shibun, misli da bi to trebali postići u roku od pet do šest godina.

mammothBBC0310_468x344

 

Japanski znanstvenici planiraju “oživjeti” mamuta pomoću tkiva mamuta  pronađenog u ledu Sibira te pohranjenog u ruskom istraživačkom laboratoriju. Jedan od znanstvenika, Yomuri Shibun, misli da bi to trebali postići u roku od pet do šest godina.

Cilj im je ubaciti jezgru stanice mamuta u slonovu jajnu stanicu čija će jezgra biti prethodno izvađena. Tako planiraju napraviti embrio s genima mamuta i zatim ga  staviti u uterus ženke slona. Smatraju da je to moguće jer je slon mamutov najbliži moderni „rođak“. 

The_fossil_skeleton_of_a_mammoth

Već godinama se među znanstvenicima vode rasprave koji je točan razlog izumiranja mamuta krajem posljednjeg ledenog doba koji su u velikim stadima obitavali diljem Euroazije i Sjeverne Amerike. Neki stručnjaci smatraju da su za to krivi ljudi koji su svojim lovom doveli do izumiranja te vrste, dok drugi tvrde da su za sve bile krive klimatske promjene.

No, ako japanski znanstvenici uspiju sa svojim naumom, za pet godina rasprave bi mogle okrenuti u sasvim drugom pravcu: treba li „oživljavati“ davno izumrle vrste ili ne?