mumijaBaka faraona Tutankamona bila je poznata po svojoj ljepoti i odvažnosti ipak najnovija istraživanja daju naslutiti da joj ten i nije bio tako savršen.

Baka faraona Tutankamona bila je poznata po svojoj ljepoti i odvažnosti ipak najnovija istraživanja daju naslutiti da joj ten i nije bio tako savršen.

Lijepa kraljica Tiye, baka faraona Tutankamona, prema najnovijim otkrićima možda i nije u potpunosti zaslužila svoj epitet. Naime, znanstvenici su proveli istraživanja koja sugeriraju kako je imala neatraktivnu bradavicu na sredini čela.

Mumija poznata  pod nazivom „Starija  gospođa” u veljači 2010. godine DNA analizom identificirana je kao kraljice Tiye. Nakon tog otkrića, mumija je izložena u muzeju u Kairu. Nepravilnost na koži ostala bi nezamijećena da Mercedes Gonzalez, direktorice Zavoda za znanstvene studije mumija u Madridu, nije posjetila spomenuti muzej.

Nakon što je primijetila nepravilnost, Gonzales je od muzeja zatražila sliku lica mumije u visokoj rezoluciji. „Čim sam vidjela sliku, shvatila sam da se radi o verruca plana, odnosno plosnatoj bradavici“, izjavila je za medije Gonzales. Tip bradavice verruca plana je plosnata izraslina na koži, koja može biti različite boje a uzrokovana je HPV virusom. Obično se javljaju na licu, vratu i rukama.

Ipak ne slažu se svi s Gonzales. Frank Rühli, voditelj Centar za evolucijsku medicinu na Sveučilištu u Zürichu, izjavio je: “Moguće je da se radi o bradavici, ali ne možemo biti sigurni. Otvorena je i mogućnost fibroidnog tumora. Bilo bi vrlo zanimljivo kada bi uzeli uzorak mumije na histološku analizu.”

mumija

Iako je izraslina na čelu mumije neosporiva, Salima Ikram, profesorica egiptologije na Sveučilištu u Kairu napominje: “Kao prvo, uopće nisam sigurna da se radi o kraljici Tiyi, a ne treba odbaciti ni ideju da je izraslina na čelu nastala tek poslije, u procesu mumifikacije.”

Inače kraljica Tiya (1398. pr.K – 1338. pr.K) bila je supruga faraona Amenhotepa III., a kasnije za vladavine sina Eknatona, štovana je kao vrhovni kraljevski matrijarh. Amenhotep III iznimno je cijenio svoju ženu, o čemu svjedoče brojni spomenici koje joj je posvetio. On je bio jedan od prvih egipatskih faraona koji su svoju vlast u potpunosti dijelili sa svojim ženama. Pod Tiyinim utjecajem Amenhotep je intenzivno radio na poboljšanju odnosa Egipta s drugim zemljama.

Nakon njegove smrti Tiya je nastavila vladati Egiptom preko svog sina Eknatona, do njegova vjenčanja s Nefertiti kada se povlači iz politike i prepušta svoju ulogu novoj kraljici.