Henry_VIII_Nova istraživanja otkrila su da mogući uzrok čestih pobačaja supruga Henryja VIII, te njegove fizičke i mentalne deformacije u kasnijim godinama života, leži u njegovoj krvnoj grupi.

Nova istraživanja otkrila su da mogući uzrok čestih pobačaja supruga Henryja VIII, te njegove fizičke i mentalne deformacije u kasnijim godinama života, leži u njegovoj krvnoj grupi.

Istraživanja bioarheologinje Catrine Banks Whitley i antropologinje Kyre Kramer pokazuju da su uzastopni pobačaji Henryjevih supruga i ljubavnica uzrokovani rijetkom krvnom grupom koju je imao Henry VIII.

Henry_VIII_

Naime, Henry je bio Kell pozitivan, dakle nosilac Kell antigena koji kod Kell negativnih trudnica uzrokuje hemolitičku bolest djeteta. Kell negativna žena može začeti zdravo dijete s Kell pozitivnim muškarcem, ali samo u prvoj trudnoći. Nakon toga njeno tijelo proizvodi antitijela koja će u slijedećim trudnoćama prijeći na posteljicu i napasti Kell pozitivan fetus.

Osim toga, postoji velika mogućnost da je Henry VIII patio i od McLeodova sindroma, genetskog poremećaja karakterističnog za ljude s Kell pozitivnom krvnom grupom. To bi konačno dalo objašnjenje za neobične promjene koje su nastupile u Henryjevim srednjim godinama.

henryviiiNaime, on se iz snažne, atletski građene i plemenite osobe u svojoj 40. godini pretvorio u čudovišnog paranoika koji postaje gotovo nepokretan od pretilosti. Henry VIII u povijesti je ostao poznat po svojih 6 žena od kojih je dvije dao smaknuti. Također je poznat i po prekidu veze s katoličkom Crkvom kako bi se mogao neograničeno ženiti i tako konačno dobiti muškog nasljednika. 

Povjesničari su dugo vremena raspravljali o bolesti koja bi bila uzrok njegova fizičkog propadanja i tiranskog ponašanja u kasnijim godinama. Manje pozornosti su pridodavali neuspješnim trudnoćama njegovih žena jer su smatrali da uzrok tome leži u lošim medicinskim uvjetima. Ipak, Whitley i Kramer odbacuju te tvrdnje, ističući kako je mnogo žena u to doba uspješno rađalo zdravu djecu.

Poznato je da je Henry VIII u srednjim godinama patio od kroničnih čireva na nogama koje su povjesničari pripisivali dijabetesu tipa II. Moguće je da su čirevi uzrokovani i osteomijelitisom, kroničnom infekcijom kostiju koja hodanje čini iznimno bolnim. Sa sigurnošću se zna da je u kasnijim godinama Henry ostao gotovo nepokretan, te je posvuda nošen u svojoj stolici. No, nepokretnost je i jedna od značajki McLeodova sindroma, koji počinje sa slabošću u nogama, a prema pisanim izvorima doznajemo da je prvo oduzimanje u desnoj nozi Henry osjetio već u 37. godini života.

Ne zna se da li je patio i od ostalih fizičkih značajki McLeodova sindroma, kao što su mišićne kontrakcije, grčevi i trzanje u nogama. Ali dramatične promjene u njegovoj psihičkoj aktivnosti dodatno argumentiraju da je imao McLeodov sindrom. Uz već navedene fizičke promjene, mentalna i emocionalna nestabilnost su također jedni od simptoma sindroma. Pacijenti također mogu patiti i od oštećenja srčanog mišića, bolesti mišića i živčanih oštećenja.

Henry_VIII_1513Henry je imao 18 godina kada se prvi put oženio za 23-godišnju Catherine Aragon. Njihovo prvo dijete, kćer, bilo je mrtvorođeno. Drugo dijete, sin, doživio je samo 52 dana. Zabilježene su još 4 trudnoće, ali od toga troje djece je ili umrlo pri porodu, ili ubrzo nakon poroda. Jedina je preživjela kćer Mary. 

Precizan broj pobačaja Henryjevih partnerica teško je procijeniti. Naročito ako se uzmu u obzir brojne ljubavnice koje je imao, ali pretpostavlja se najmanje 11 trudnoća, a samo su četiri trudnoće bile uspješne.

Nekoliko Henryjevih muških rođaka po majčinoj liniji također su bili Kell pozitivni. “Pratile smo moguće prenošenje Kell pozitivnog gena od Jacquetta od Luksemburga, kraljeve prabake po majčinoj liniji. Obrazac reproduktivnog neuspjeha među Jacquettinim muškim potomcima je ustaljen, dok su žene bile reproduktivno uspješne, što ukazuje na genetsko prisustvo Kell fenotipa unutar obitelji,“ zaključuju autorice.