gladijatorobavijest71. godine n.e. utemeljen je York, u to vrijeme zvan Eboracum, kao vrlo važna vojna tvrđava i naselje rimskog imperija. Između 2004. i 2005. godine arheolozi iz Yorkshirea pronašli su ostatke desetak obezglavljenih, jakih muškaraca, pretpostavljajući da su neki od njih bili gladijatori koji su živjeli, borili se i poginuli u Yorku.

 

 

tvrdjava

71. godine n.e. utemeljen je York (u to vrijeme zvan Eboracum) kao vrlo važna vojna tvrđava i naselje rimskog imperija. Između 2004. i 2005. godine arheolozi iz Yorkshirea pronašli su ostatke desetak obezglavljenih, jakih muškaraca, pretpostavljajući da su neki od njih bili gladijatori koji su živjeli, borili se i poginuli u Yorku.

kosturi

Međutim, u siječnju 2010. godine pronađene su kosti Rimljanina koji je brutalno izboden do smrti i ostavljen da trune pokraj ostataka životinjskih kostiju, komada razbijenih posuda i ostalog smeća. Duga i temeljna analiza njegovih ostataka koja je trajala svih ovih mjeseci ispričala je priču o njegovu životu, ali i zastrašujućoj smrti u gladijatorskoj borbi.

Samo mjesto na kojem je pronađen smatra se lokacijom jorkširskog amfiteatra. Fizički ostaci te način na koji je ostavljen, bez ikakvog ceremonijalnog položaja svojstvenog rimskom pogrebu, otkrili su da je najvjerojatnije bio osramoćeni gladijator, gubitnik koji je poginuo vrlo krvavom i brutalnom smrću.

kosti

Bio je vrlo snažan i vrlo visok (oko 178 cm) muškarac između 36 i 45 godina. Njegove kosti vrlo jasno ukazuju na tijelo gladijatora jer na sebi nose obilježja nastala usred čestih mačevalačkih vježbi dok su ozljede karakteristične za ozljede nastale u gladijatorskim borbama. Osim lezija na kralježnici, vjerojatno uzrokovane nošenjem teškog tereta, najzanimljiviji ožiljci na kosturu su čak šest ozljeda zadobivenih oštrim predmetom prilikom smrti.

borba2Ozljede uključuju rez preko jednog nižeg kralješka, posjekotinu na nižem desnom dijelu rebara i dvije posjekotine koje su probile vilicu te uzrokovali njeno napuknuće. To je dovelo do zaglavljenja mača pa je napadač, pokušavajući osloboditi oštricu, slomio gladijatorovu vilicu. Prema istraživanju, napadnut je s desne strane i mnogi su mu udarci  zadani prije onog smrtonosnog. Jedna mu je ozljeda doslovno skinula komad skalpa dok mu je drugi udarac rasjekao desnu stranu lubanje na dva mjesta. Smrt je napokon uslijedila od snažnog uboda na stražnji dio glave.

Nikad se ne zna kakva priča leži iza arheoloških pronalazaka. Ova možda nema veliku važnost za svjetsku baštinu, no zaslužila je biti ispričana kako bi se odala počast čovjeku čiji je život završio tako okrutnom smrću.

borba1