sprave_za_mucenje_100Ne morate to učiniti na vlastitoj koži, no svakako možete vizualno. Naime, od danas pa do 19. lipnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu održava se izložba “Srednjovjekovne sprave za mučenje”.

sprave_za_mucenje_250Ne morate to učiniti na vlastitoj koži, no svakako možete vizualno. Naime, od danas pa do 19. lipnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu održava se izložba “Srednjovjekovne sprave za mučenje”.

Na izložbi je uz popratne ilustracije i tekstove izloženo čak 54 rekonstruiranih sprava za mučenje koje su se u Europi koristile od srednjeg vijeka pa sve do 18. stoljeća. Osim famozne željezne djeve i ostalih naprava koje su uzrokovale teške tjelesne ozljede i naposlijetku smrt, izložene su i sprave koje su korištene za kažnjavanje manjih prijestupa u funkciji ponižavanja.

Prenosimo opis izložbe sa službenih stranica Arheološkog muzeja: “Izložba proučava fenomen torture prikazujući ga kao problem koji je prisutan u europskoj civilizaciji, s ciljem da podsjeti na činjenicu da uporaba torture nije ograničena samo na srednji vijek te da nije povezana s određenim svjetonazorom ili religijom, već da je riječ o univerzalnom problemu. Ipak, tijekom srednjeg vijeka gospodarski i sociološki kontekst, kao i filozofska klima bili su mnogo različitiji od današnjega, što su svakako okolnosti koje su potaknule širu i okrutniju primjenu torture.”

Odrasli izložbu mogu pogledati po cijeni od 30 kn, djeca, đaci, studenti i umirovljenici po 20 kn, a skupine za svega 15 kn po osobi.