uvodnaNakon više od 65 godina poslije Drugog svjetskog rata, Hitlerov posljednji preživjeli tjelohranitelj više ne odgovara na pisma obožavatelja zbog svojih poodmaklih godina.

rochus-mischRochus Misch (93), jedini živi tjelohranitelj nacističkog vođe Adolfa Hitlera, odustao je od odgovaranja na pristiglu poštu obožavatelja diljem svijeta zbog starosti i zdravstvenih problema. Njemačkim medijima je rekao da pisma stižu iz Koreje, Tennesseea, Finske i Islanda, te da ni u jednom pismu nije bilo ružnih riječi. Za Mischa se vjeruje da je posljednji preživjeli čovjek koji je vidio Hitlera i rukovao se s Josephom Goebbelsom.

misch_odora

 

 

 

Bio je Oberscharführer u 1. SS diviziji Leibstandarte SS te je od 1940. do 1945. radio kao dostavljač, tjelohranitelj i telefonski operater za Adolfa Hitlera. Bio je i svjedok otkrića tijela Eve Braun i Hitlera nakon samoubojstva te prisutan kada je Goebbels otrovao svoju djecu. Na kraju rata u Europi bio je u Hitlerovom bunkeru u Berlinu, a Rusi su ga zarobili u blizini bunkera i devet godina je proveo u radnom logoru. Od puštanja iz sovjetskog zarobljeništva 1954. živi u Berlinu.

U prošlosti je Misch obožavateljima slao fotografije u odori sa autogramom, no više nije u toj mogućnosti i sada se pisma i paketi gomilaju u njegovom stanu. Njegovi memoari “Posljednji svjedok” objavljeni su u Njemačkoj 2008. godine i upravo se radi na njihovoj ekranizaciji.