piramide1U 2011. godini čekaju nas tri velika arheološka otkrića: grobnica Tutankhamonove kraljice, proboj kroz tajna vrata Keopsove piramide i posljednje počivalište Kleopatre i Marka Antonija. Pročitajte nešto više o Tutankamonovoj kraljici.

U 2011. godini čekaju nas tri velika arheološka otkrića: grobnica Tutankhamonove kraljice, proboj kroz tajna vrata Keopsove piramide i posljednje počivalište Kleopatre i Marka Antonija. Pročitajte nešto više o Tutankamonovoj kraljici.

piramide2

Zahi Hawass, jedan od najpoznatijih egiptologa današnjice, rekao je da su u tijeku iskapanja grobnice u Dashuru koja se nalazi duboko u zemlji i vjeruje da bi mogla pripadati vladaru iz 13. dinastije (1782 – 1650 pr.K.).Još je nepotvrđeno o kome se točno radi pošto mnogo vladara 13. dinastije nije pronađeno.

Hawass je trenutno koncentriran na Dolinu Kraljeva i nada se da će tamo otkriti grobnicu KV64. Dosad je otkriveno 63 grobnice od kojih je 26 pripadalo kraljevima. Postoje indikacije koje ukazuju na to da bi KV64 trebala pripadati upravo Tutankhamonovoj kraljici Ankhesenamun.

Kćer faraona Akhenatena i Nefertiti, rođena kao Ankhesenpaaten (oko 1348. pr.K.), vjerojatno je promijenila ime u Ankhesenamun kada je postala kraljica svom (vrlo moguće) polubratu Tutankhamonu. Nedavna istraživanja DNK-a dvaju ženskih fetusa pokopanih u njegovoj grobnici pokazala su da su ti fetusi vrlo vjerojatno Tutankhamonovi potomci.

Ako se pokaže da je KV64 zbilja grobnica Tutankhamonove kraljice Ankhesenamun, otkriti će se nova grana Tutankhamonovog obiteljskog stabla.