indyNema više potrebe za obilaženjem zemljine kugle, kada se do svih njezinih skrivenih kutaka može doći pomoću vlastitog desktopa.

Nema više potrebe za obilaženjem zemljine kugle, kada se do svih njezinih skrivenih kutaka može doći pomoću vlastitog desktopa.

Otkada je Spot Image počeo osiguravati Google Earthu 2.5 metarsku rezoluciju slike sa satelita SPOT 5, područje tzv. „foteljne arheologije“ je procvjetalo. Samo se u 2008. godini iz Melbournea, Australija, našlo 463 potencijalna nalazišta u pustinji Registan u Afganistanu. Danas se arheolozi, uz pomoć računalnog programa, mogu probiti do lokacija koje su im nedostupne na terenu, kao što su to nalazišta u Saudijskoj Arabiji.

David Kennedy, australski arheolog sa Sveučilišta Zapadne Australije u Perthu, iz svog ureda skenirao je 1240 kvadratna kilometra Saudijske Arabije te otkrio 1977 potencijalnih arheoloških nalazišta, uključujući i 1082 drevne kamene grobnice u obliku kapljice suze.

pogledstla

Pogledi s tla potvrdili su Kennedyeve nalaze na Googleu

„Nikada nisam bio u Saudijskoj Arabiji“, kaže Kennedy, „to nije zemlja u koju je lako ući.“ Smatra da je slike iz zraka skoro nemoguće napraviti te su nedostupne većini arheologa. „Ali, Google Earth zaobilazi ove probleme.“ Kennedy je potvrdio da su mjesta koja je označio svojim istraživanjem „iz fotelje“ ostaci života iz davnih vremena, a ne samo vegetacija i sjene. Serije fotografija koje je napravio njegov prijatelj na mjestima dvaju lokacija Kennedy je usporedio sa strukturama koje je vidio u Jordanu. Vjeruje da je nalazište staro oko 9000 godina.

„Samo na osnovi Google Eartha nemoguće je znati radi li se o 150 godina starim beduinskim nastambama ili su ostaci na koje smo naišli stari 10000 godina, stoga je verifikacija na terenu ipak nužna za daljnje procjene.“, zaključuje David Kennedy.