amfora1Tel Qudadi, antička tvrđava u srcu Tel Aviva, prvi put je otkrivena prije 70 godina, no nikad nisu objavljeni rezultati iskopavanja i istraživanja. Vjerovalo se da je tvrđava podignuta tjekom 10. stoljeća prije Krista pod kraljem Solomonom, kako bi zaštitila zemlju od prodora s mora i spriječila moguće napade na stanovnike smještene uz rijeku Yarkon. Osnivanje tvrđave u Tel Qudadi dokaz je o postojanju razvijene pomorske politike u starom Izraelu.

telaviv

Tel Qudadi, antička tvrđava u srcu Tel Aviva, prvi put je otkrivena prije 70 godina, no nikad nisu objavljeni rezultati iskopavanja i istraživanja. Vjerovalo se da je tvrđava podignuta tjekom 10. stoljeća prije Krista pod kraljem Solomonom, kako bi zaštitila zemlju od prodora s mora i spriječila moguće napade na stanovnike smještene uz rijeku Yarkon. Osnivanje tvrđave u Tel Qudadi  dokaz je o postojanju razvijene pomorske politike u starom Izraelu.

U drugom istraživanju, pretpostavilo se da je tvrđava sagrađena negdje u 9. stoljeću prije Krista, što su znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu pobili najnovijim istraživanjem koje govori da tvrđava dolazi iz kasnog 8. ili ranog 7. stoljeća prije Krista. To znači da je tvrđava, iako održavana lokalnim stanovništvom, bila sastavni dio mreže koja je služila interesima Asirskog carstva.amfora

Jedan od ključnih pronalazaka jest amfora koja dolazi s grčkog otoka Lesbos. To je najstariji otkriven primjerak lezbijske amfore do sad otkriven u Sredozemnom moru. Iako nema dokaza da je Tel Aviv trgovao s otokom Lesbos, pronalazak nam govori o početku proizvodnje amfora na otoku i trgovačkim putevima na Mediteranu. Znanstvenici pretpostavljaju da je amfora završila u Tel Qudadiju kada je fenički brod obavljao svoju redovitu trgovačku rutu.

Smatra se da je tvrđava u Tel Qudadiju bila vrlo važna stanica na trgovačkoj ruti između Egipta i Fenicije tj. jedna iz mreže trđava uz obalu koje su služile kao mjesto za trgovinske razmjene, što pokazuje da su asirski dužnosnici uložili mnogo truda u usmjeravanje trgovine.